pewnego dnia odpalam auto a tu kontrolka ABS nie gasnie. Mysle dobra dzis czwartek, dam rade do soboty i podlacze auto pod kompa.
Polski Vag 4,9 wykryl bledy.
Najpierw kod 1276 - pompa hydrauliczna abs-v64 ZWARCIE
czytalem na forum i google to wiekszosc z was mialo sygnal poza wartoscia a ja mam zwarcie. Tylko gdzie..
bezpiecznik na aku sprawny nawet wymienilem. Kable nigdzie nie zasniedziale. Bezpiecznik przy kierownicy ok, i tez wymienilem dla pewnosci.
ponizej zdjecie bledu.
http://zapodaj.net/083bf5ba63f36.jpg.html
mysle sobie ok zrobie test wyjsc i juz na pierwszym tescie sie program zacina i restartuje. Odpalam ponownie, sprawdzam bledy a tu cos takiego:
http://zapodaj.net/351444289319e.jpg.html
to bylo zaraz po tescie wyjsc.
dobra kasuje bledy i restart programu. Wchodze w bledy i pozostaje tylko 1276 pompa bla bla bla zwarcie.
Kable widze ze mam ok. kostke elektryczna ktora sie wpina w zbiorniczek plynu przeczyscilem i dalej nic (choc nie wiem od czego ona jest czy bada stan plynu

Abs nie dziala choc mialem 1 moment ze kontrolka zgasla i sie nie zapalala. Ujechalem 100m i sie zapalila. Jak kasuje blad to kontrolka abs miga i sie zapala czyli blad wywala odrazu.
Jesli chodzi o sama pompe to mysle ze jest sprawna bo jak auto jest zgaszone, podpompuje hamulec i trzymam nacisniety do oporu ile sil. Pedla jest twardy i jak odpale silnik to pedal troche jeszcze wpadnie i mocniej zacisnie szczeki bo pompa dziala.
Na odpalonym silniku jak ktos pompuje pedalem hamulca to czuc cisnienie w przewodach i slychac jak pompa syczy tloczac. Wiec wyglada ze ma cisnienie.
Jesli chodzi o czujniki to jesli ktorys nie sprawny to powinno jego blad wywalic.
Dodam jeszcze ze wszedlem w bloki danych.
Silnik zapalony na bloku 5 podajze - hamulec nozny - sila 167
jak wcisne hamulec to wskazanie pokazuje sila 197. Wiec kolejny powod tak jakby pompa pracowala.
2 pytanie czy sterownik sprawny? ale z drugiej strony jakby nie byl sprawny to bym sie nie polaczyl z ABSem zeby sprawdzic bledy a lacze sie z nim. Tylko nie moge zrobic testu wyjsc.
Jakies pomysly?