[Variant] EPC, Check Engine.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[Variant] EPC, Check Engine.

Post autor: Kaczy »

Witam. Mam problem z kontrolkami. Ostatnio zapalił mi się Check Engine, po 2-3 dniach zgasnął i po kolejnym dniu znów się zaświecił. Aktualnie znów nie świeci lecz poprzednio razem z nim zaświeciła się jeszcze kontrola EPC i świeci teraz tylko to.

Za pewne bez komputera się nie obędzie?

Nie odczuwam żadnych spadków mocy, silnik nie faluje, brzmi ok.

:(
Awatar użytkownika
Wojciechus
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Wojciechus »

Taka sytuacja może się zdarzyć nawet gdy na chwilę zaklinuje Ci się przepustnica (wywali błąd rozwarcia przepustnicy i będziesz miał choinkę). Ale warto się przyjrzeć i odczytać błędy, bo u mnie się pierwszy raz tak zrobiło gdy obróciło panewkę w silniku a za drugim razem kwestia była właśnie w klinującej się przepustnicy - a na desce błędy te same.
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[quote="Wojciechus"]Taka sytuacja może się zdarzyć nawet gdy na chwilę zaklinuje Ci się przepustnica (wywali błąd rozwarcia przepustnicy i będziesz miał choinkę). Ale warto się przyjrzeć i odczytać błędy, bo u mnie się pierwszy raz tak zrobiło gdy obróciło panewkę w silniku a za drugim razem kwestia była właśnie w klinującej się przepustnicy - a na desce błędy te same.[/quote]

Był błąd przepustnicy. Ale nie był on "stały". Póki skasowany i zobaczmy czy się znowu pojawi. U mnie już jest przepustnica elektroniczna.
Awatar użytkownika
Wojciechus

Ja mówię o tym co miałem w golfie IV, tam przepustnica jest bardzo podobna i są dość wadliwe (do dziś mi leży w domu, bo miałem wymieniać, ale jak na złość ta zamontowana w aucie po 3 kasowaniach błędu przestała się wieszać). U mnie też był właśnie błąd i w nawiasie "pojedyncze wystąpienie" czy coś takiego.
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[quote="Wojciechus"]Ja mówię o tym co miałem w golfie IV, tam przepustnica jest bardzo podobna i są dość wadliwe (do dziś mi leży w domu, bo miałem wymieniać, ale jak na złość ta zamontowana w aucie po 3 kasowaniach błędu przestała się wieszać). U mnie też był właśnie błąd i w nawiasie "pojedyncze wystąpienie" czy coś takiego.[/quote]

Mogę zapytać ile zapłaciłeś za ową przepustnicę? Na iparts widziałem za 1500 zł :O
Awatar użytkownika
Wojciechus

Kupiłem używkę za 150 zł ale się naszukałem żeby nie była wypalona i z olbrzymim nagarem. Dodatkowo ona ma taki plastikowy dekiel, który ludzie próbują zdejmować podważając płaskim śrubokrętem... wygląda to później jakby tę przepustnicę ktoś wlókł za autem... Na moje oko i z tego co czytałem ten dekiel jest zgrzany i się go nie demontuje. No ale udało mi się naleźć taką, która nie nosi żadnej z powyższych wad. Mógłbym Ci ją odsprzedać niedrogo (bo już nie mam golfa) tylko problem w tym, że moja jest od 1.6 16v i one się bodajże różnią literką na końcu oznaczenia i nie wiem czy podpasują, może któryś z kolegów na forum bęzdzie wiedział.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”