[6N] Falowanie obrotów/szarpanie podczas jazdy (WIDEO)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
choclateman
Raczkujący
Raczkujący

[6N] Falowanie obrotów/szarpanie podczas jazdy (WIDEO)

Post autor: choclateman »

Witam,

Mam problem w swoim Polo 1.3, 95r. Od jakiegoś czasu zaczęły mi falować obroty. Podczas postoju obroty skaczą od 900 do 1500 obr. Często też podczas samej jazdy przy dodaniu gazu szarpie. Byłem z tym u mechanika. Wyczyścił przepustnicę i przez jakiś czas było ok, ale już po krótkim czasie problem powrócił i dalej jest to samo.

WIDEO:
https://youtu.be/XL5vGRv3zJ8
everybody lies.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

a czy mechanik zanim zabrał się do roboty i skasował za to kasę odczytał błędy z komputera? czy może strzelał na ślepo?
o to czy przepustnice zaadoptował po czyszczeniu (tak niektóre tego wymagają) juz nawet nie pytam...
Awatar użytkownika
choclateman
Raczkujący
Raczkujący

Tak sprawdził w komputerze. Przepustnice wyczyscil, a czy zaadaptował to tego nie wiem.

W każdym razie dziś kupilem czujnik temperatury płynu chłodniczego i chciałem sprawdzić czy dobry kupilem, wyciagnalem klamre, wlozylem z powrotem i problem jakby zniknął. Pojezdze jeszcze trochę, ale jeśli problem zniknie, to prawdopodobnie kabel był nie do końca wciśnięty, albo trzeba było tylko go zrestartowac. Na wszelki wypadek go wymienienie. (Czujnik)

Czy to ma w ogóle sens? :)
everybody lies.
Awatar użytkownika
choclateman
Raczkujący
Raczkujący

jednak nic nie dał sposób z odłączeniem i podłączeniem na nowo kabla od czujnika temp. Natomiast teraz w ogóle go odłączyłem i póki co auto działa poprawnie. Dziś go zostawie w spokoju, ale jutro zrobię troche km i sprawdzę, czy to pomogło. Jeśli tak, to wymienię czujnik i powinno być po problemie. Oby..

niestety nic to nie dało.. przy odłączonym kabelku dalej jest to samo.. Wymienić ten czujnik, czy sobie to darować?

jakieś pomysły?
everybody lies.
Awatar użytkownika
choclateman
Raczkujący
Raczkujący

winny był silniczek krokowy. Po wymianie autko śmiga aż miło :)
everybody lies.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”