Dzis kupilem sobie nowe klocki ,zabrałem sie za wymianę wkladam imbusa i kreci sie na obkolo , co mam zrobić w jaki sposób odkręcić ta cholerna śrubę żeby ściągnąć zacisk i klocki wymienić ?
imbus sie kręci w łbie śruby?
jeżli to VWII (tam były imbusy na pewno) i klucz krci się w łbie śruby to masz chłopie duży problem bo rozwaliłeś srubę i nie bedzzie łatwo tego odkręcić
rozwiązania są dwa:
a) naspawać nakrętkę 6-kątną na łeb śruby i tak to odkręcić
b) naciąć łeb tak aby czymś go złapać i odkręcić
c) jechać do mechanika i dać mu to do roboty jak nie umiesz zrobić wersji a) i b)
Też obrobiła mi się śruba, ja poradziłem sobie tak: nabijasz nasadkę trzpieniową torx coś takiego Musi być większa delikatnie ale na pewno dopasujesz sobie.
Zasada działa na wszystkich śrubach imbusowych i nie raz uratowała życie
kup sobie od razu komplet nowych śrub (normalnie w sklepie metalowym)
o twardości 10.9 oczywiście
długość i średnicę sobie zmierzysz (mogą być lekko dłuższe bo VW stosuje nietypowe rozmiary np 52mm a nie 50 czy 55)
końcówkę zeszlifuj lekko w stożek, będzie łatwiej wkręcić
możesz wkręcać na smar miedziany lub grafitowy to się nie zapiecze
Nie dawno miałem ten sam problem śruba na imbus obrobiona na okrągło wyciągnolem cale piasty i nabijałem torxy lecz były tak zapieczone ze niestety w jedynej piaście urwały się druga na noc zapiskalem wd-40 i przy pomocy klucza zaby udalo sie je odkrecic nie urywajac na te ktore sie ukrecily naspwywane byly nakretki na klucz plaski i po ok godzinie udalo sie je odkrecic . Oczywiscie zakupilem nowe sruby koszto ok 50 zl na dwie strony
Tez miałem taką samą sytuacje. Ten zestaw jest do 6n kupowałem taki sam ale były tam też teflonowe ślizgi. Samą śrubę ciężko wymienić bo lubią się ostro zapiec w tulejce.
Hej
już widzę, że w dziale dot. nr. części w ASO niepotrzebnie wrzuciłem zapytanie, bo cały problem opisany jest tutaj.
No właśnie mam ten sam kłopot, górna śruba od strony kierowcy - otwór na torksa rozgiełdany jak ta lala. Nawet nie zdążyłem się przybrać. Powalczę z nabiciem torksa o którym mowa wcześniej a jak nie to czeka mnie mechanik, bo spawanie ćwiczyłem wczoraj ale bez rezultatu (bez wyciągnięcia tego wszystkiego na zewnątrz bałem się, że śrubę przyspawam do zacisku - słaby ze mnie spawacz). To jeszcze raz panowie jaka to śruba (długość?) - czy jak w metalowym powiem 10.9 długość 55mm to będą wiedzieć o czym mówię? Przy okazji rozwaliłem gumę ale to chyba ogarnę na allegro.
pozdrawiam