Dawno mnie tutaj nie było, ponownie potrzebuje pomocy, rady lub podpowiedzi.
Na przełomie stycznia/lutego zaczął się pojawiać dziwny stuk w mojej polówce, co najlepsze stukało kiedy tylko zachciało, mamy czerwiec i niestety sytuacja się znacznie pogorszyła gdyż doszło szarpanie. Autko szarpie podczas przyśpieszania, telepie kierownicą i budą, szczególnie na niskich obrotach/wysokim biegu do tego stuka puka prawdopodobnie gdzieś w pobliżu prawej strony (pasażera) koło przód, lecz nieraz wydaje się jakby tył lub nawet druga strona przód. Jest to takie głuche pukniecie, bardzo często także podczas zmiany biegu oraz redukcji przy szybkim puszczeniu sprzęgła. Raz puka mocniej raz w ogóle nie słychać.
1. W zeszłym roku na gwałt zmieniałem sprzęgło+docisk+łożysko, zmieniałem na szybko bo starego już praktycznie nie było. Niestety szybko to znaczy u byle jakiego mechanika którego mi każdy odradzał... i teraz pytanie czy tu może być przyczyna? Jak sprawdzić czy wszystko dobrze funkcjonuje?
2. Słysze delikatne huczenie właśnie w tym kole, mechanik powiedział że przez bieżnik jest za wysoki... ale nie wiem czy to możliwe, w sumie na zimówkach tego nie było. Jak sprawdzić łożysko koła?
3. Wymieniłem:
-łączniki stabilizatora, gumy stabilizatora, przegub zewnętrzny koła prawego, osłony przegubów zewnętrznych
Sprawdziłem:
-poduszki silnika - zaciągnięty bądź wciśnięty hamulec i próba ruszenia po przodu i do tyłu i jak na złość cisza i spokój ani stuknie ani puknie.
- tłumik - przerdzewiały tylko tłumik końcowy co w najbliższym czasie wymienię
-zawieszenie- auto było na szarpakach oraz trzepakach, nie u Pana Henia na corocznym przeglądzie tylko na porządnym sprawdzeniu i nic

Pytanie mam także co do nitów w skrzyni bo na wielu forach już byłem i wiele przeczytałem. Czy w tym roczniku bo w silniku to na pewno były montowane wadliwe skrzynie ze ścinającymi się nitami? na wielu forach jest informacja że od 2001r. VW coś poprawił. Jak sprawdzić oznaczenie skrzyni oraz czy jest to ta wadliwa?
Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów i proszę o porady może ktoś już coś podobnego przerobił