Saab 9-3 od Diego69 / Poszukiwania 9-2X trwają...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

Diego69 gratuluję, saaby zawsze mi się podobały zwłaszcza 900 turbo albo wariacje na temat 9-5. Co do dłubania w Saabach to na lidera wyrasta obecnie chyba Coobcio i jego garage ;)
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

shao skodą się zajmuje - będą grubsze zmiany niedługo w wielu zakresach :)
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: KondzioR. »

Jak sie tym lata? jak ze spalaniem PB/LPG ?
Jak z częściami wygląda? Dość mam już szmelcwagenów i chyba czas na coś innego, obczajałem ostatnio takie saaby :D
Jak z komfortem jazdy?
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Post autor: Diego69 »

Komfort jazdy jest bardzo zadowalający, siedzenia nie za miękkie, nie za twarde, brakuje podłokietnika. Regulacja wysokości fotela kierowcy to dobry bajer, deska rozdzielcza czytelna, wszystko jest pod ręką, stylizacja to kwestia gustu, zawsze saaby były kontrowersyjne pod względnem stylizacji wnętrza... Spalanie oscyluje przy 11 litrach gazu w mieście i około 7-8 na trasie, zależy oczywiście od ciężkości nogi kierowcy :) Awarii żadnej nie miałem od kiedy go kupiłem więc nie mam zielonego pojęcia jak części, ale silnik który ja mam czyli 2.0 bez turbo to silnik prosto z Opla Vectry więc problemu z częściami nie ma. Największy paradoks jest taki, że przykładowa część do Vectry kosztuje 100 zł, ta sama część do Saaba kosztuje 150. Pozatym Saab wprowadził bardzo dużo ukrytych funkcji, tak jak na przykład Follow Me Home, czyli samochodzik odprowadza Cię do progu światłami, żeby sprawdzić ilość kluczyków i pilotów przypisanych do samochodu trzeba włączyć zapłon i nacisnąć na pilocie przycisk otwierania bagażnika, wtedy na SIDzie pokazuje się info o kluczykach i pilotach. Takich funkcji jest jeszcze masa, a jeszcze więcej ich jest, wtedy gdy jest Climatronic a nie zwykła klima.

Edit: Saab dostał Osramy Night Breakery, wszystkie uszczelki posmarowane wazeliną, od maski i od bagażnika też.
Po wypłacie muszę zakupić przeciwmgielny bo pękło mi szkiełko, a na wiosne lakiernik... Zapraweczki, walka z rudą na masce i konserwacja podwozia.
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Zacząłem bawić się w budowę car audio w Saabie. Zaczęło się od kupna radia. Znajomy sprzedawał w przyzwoitych pieniądzach Alpine CDE-120R, niestety najpierw kupiłem to radio, dopiero później o nim poczytałem, i to był błąd, brak procesora dźwięku, to jest to co mnie najbardziej boli... Radyjko wygląda tak Obrazek

Zacząłem także myśleć, jakie głośniki wstawić w miejsce oryginalnych (kokpit i drzwi przednie), zastanawiam się nad Hertzami i Alpinami, miał by to być zestaw odseparowany...

Niedługo wypłata, coś będę działał w tym temacie :)
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: KondzioR. »

Radio prąd dobrze ciągnie, musisz wpiąć po stacyjkę żeby z kluczykiem wyłączało sie :D
Co do boczków głośniki 16?
Jeżeli chcesz coś budżetowego, to Diora GDS 1607, dobry głosnik, tweeter ma mega.
deske bym odpuścił, tylko zamontował dobrze tweetery. Oczywiście do tego wzmak by sie przydał bo radio nie pociągnie :)
No i wygłuszenie + mdf :D
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Wygluszenie jest, oryginalnie. Mialem wczesniej zestaw Kixa odseparowany i pod radiem gral "w miare". Chyba zeby kupic dwudrozne w drzwi i oddzielnie dokupic zwrotnice i wysterowac to zwrotnicami... Radyjko pociagnie jakies dwudrozne w drzwiach. W kazdym razie po poborach musze cos zrobic, na poczatek radio bo to nie ma oddzielnego sterowania skrzynia i to slychac...
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Saabik ostatnio dostał kilka nowych rzeczy, radio Kenwood (jest przełączanie kanał tylny/sub), olej 10w-40 marki GM, filtr oleju, filtr paliwa, przewody WN NGK. Czuć poprawę, silnik równiej chodzi po wymianie przewodów...
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Dawno mnie tu nie było... Wóz jak narazie się trzyma... Co do Car audio to zaszły dość ciekawe zmiany. W schowek przed nogami pasażera upchałem wzmacniacz Sony Xplod 2x70W, na tył wrzuciłem skrzynkę JBL na 2 głośnikach 30cm do tego wzmak blaupunkta 4 kanałowy, mostkowany na 2. Co do części to zbytnio się nie nawymieniałem... Siłowniki klapy wstawiłem po tym jak dostałem po głowie klapą bagażnika (ciężka cho*era), zakupiłem sobie nowe dywaniki, CB radio MTech Legend III (zgodnie z sugestia CZMC) oraz jakąś tam antenkę sunkera i chyba tyle :grin: Może stuknę jakies foto na dniach póki jeszcze czysty po weekendowym szorowaniu :D
Awatar użytkownika
Diego69
Swój
Swój

Nówka nowinka, ostatnio w Zamościu ujrzałem Saaba 9-2X - Subaru Impreza w budzie Saaba. Przymierzam się do wymiany ;)
Obrazek
Śliczne bydle :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta inne niż polo”