Polo Style by ChaosVego

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Polo Style by ChaosVego

Post autor: ChaosVego »

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem zarejestrowany na forum już jakiś czas więc przydałoby się w końcu "pokazać".

:arrow: Model: 86c2f
:arrow: Rocznik: 1993
:arrow: Silnik: 1.3 AAV KAT.
:arrow: Moc: 55KM
:arrow: Zawieszenie: Jakieś amortyzatory Monroe ale to do wymiany :)
:arrow: Hamulce: Przód tarcze, klocki ATE; Tył szczęki ATE, bębny seria do wymiany
:arrow: Koła: Seria

Historia:
Polo jest w rodzinie od 9 lat, w 2006 roku sprowadzone z Niemiec i moi rodzice zostali pierwszymi właścicielami w PL. Autko ma dosyć niski przebieg wg. mnie, sprowadzony przy 144 tysiącach przebiegu, teraz ma 172k. Moi rodzice zrobili około 15k km a ostatnie brakujące zrobiłem ja przez ostatnie 2 lata, czyli od kiedy posiadam prawo jazdy. Żeby nie było kolorowo mój tata nie dbał za bardzo o ten samochód, może i jeździł mało ale i mało wkładał a jak wiadomo niektóre części powinno się wymieniać nie tylko z przebiegiem ale również z wiekiem. Podsumowując mój tata od kupna samochodu zmienił tylko filtr powietrza, olej oraz rozrząd przy zakupie.

Rok temu odkupiłem samochod. Nie wiem jaka była jego wartość ale wszystko się sypało wiec i za dużo nie zapłaciłem, bo tyle co teraz stoją. W podpunkcie niżej przedstawię co do tej pory wymieniłem.

Przeprowadzone zmiany:
:arrow: Olej, filtr oleju, filtr powietrza, filtr paliwa (poprzedni był jesczze oryginalny)
:arrow: Wsadzona nowa(używana skrzynia AKY), gdyż w poprzedniej nie działał 3 bieg a po 2 miesiącach gdy otrzymałem Polo uciekł mi bieg wsteczny, + nowy simering + olej skrzyni
:arrow: Wymienione wachacze przód, tył
:arrow: Wymieniony praktycznie cały wydech (środkowy, końcowy), poprzedni był tak dziurawy, że nawet makaronu by nie odlał :D
:arrow: Wsadzone radio Pioneer DEH 2310, głośniki przód 16cm PowerBass , głośniki w tylnych parapetach 4x6 (jajka) PowerBass 3XL << ogólnie nawet bez wygłuszenia gra głośno i bardzo czysto, koledzy bardzo chwalą jakość :D
:arrow: Nowe świece + przewody zapłonowe
:arrow: Wymieniony termostat + obudowa termostatu
:arrow: Wymienione hamulce przód + tył ( oprócz bębnów)
:arrow: Wymiana zawieszenia na nowe Ta-Technics 60/40
:arrow: Wymiana drązków kierowniczych

Planowane zmiany:
:arrow: Poprawienie płyty mdf w boczku w drzwiach, ponieważ ta jest źle spasowana oraz dziura na głośnik jest nierówno wycięta dlatego mam około 0,5 cm prześwitu
:arrow: Wymiana tylnej półki, gdyż w tej poprzedni właściciel nie wiem po co wycinał dziury i wsadził jakieś niskobudżetowe głośniki, które grają dużo gorzej niż te jajka 4x6 :D
:arrow: Oddanie prawych i lewych drzwi do blacharza, ponieważ zaczyna lekko wychodzić rdza, na prawych od zawiasów a w lewych z drugij strony :D
:arrow: Odświeżenie lakieru, klar zaczyna schodzić z dachu oraz maski
:arrow: Swap na 1.6 Abu
:arrow: Wymiana bębnów na nowe
:arrow: Może gwint
:arrow: Oczywiście zakup felg
:arrow: Rozbudowa audio oraz wygłuszenie samochodu
:arrow: Skrzynia 5cio biegowa

Na razie więcej planów mi nie przychodzi do głowy.

Teraz parę zdjęć:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A teraz mały bonusik i pierwsze prace udokumentowane cyfrowo m.in dokręcenie anteny radiowej na dachu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

a tak wygląda już po dokręceniu

Obrazek

Do tematu będę zaglądał regularnie lecz nie wiem jak często będę robił aktualizacje, ponieważ dopiero kończę szkołę i będę szukał pracy do realizowania projektu. Na wszystkie dotychczasowe naprawy sam zarobiłem pieniądze lecz bez stałej pracy nie idzie to szybko :)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2015, 19:22 przez ChaosVego, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: iJopek »

Poloweczka super, z fajnym wyposażeniem najważniejsze to chyba halogeny :D plany fajne, zobaczymy jak to wyjdzie, u mnie też niestety cienko z kasą bo mam 15 lat i jedyna kasa to jak zarobie w warsztacie :D Powodzenia w realizowaniu planów, będę śledził temat.

p.s: skąd jesteś ??
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

ładne auto w świetnym i bardzo rzadkim dla tego modelu kolorze :)
miałem kiedyś taką
https://picasaweb.google.com/lh/photo/F ... directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/h ... directlink
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Potwierdzam, Polo Style w kolorze LC6U to jedna z najpiękniejszych wersji 2F-a. Dbaj kolego dbaj.
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Jestem można powiedzieć z Działdowa, najbliższe miasteczko blisko mnie, mam 13 km.

Marcin86c pamiętasz może rozmiar felg w tym polo, bo ładnie leżą i miałeś na gwincie ja czy jakieś niższe zawieszenie?

Staram się dbać, aż sąsiedzi mi uwagę zwracają ze myje częściej niż co tydzień ale no stoi aktualnie bez garażu i zbiera kurz to trzeba. :grin:

Dziś polo zostaje u mechanika gdyż zaczął mi dziwnie mulić, jeździ normalnie ale gdy na ciepłym dodam dynamicznie gazu to się dławi i przyspiesza dopiero po jakichś 5 sekundach. Występuje to również na zakrętach gdy już przy wychodzeniu z zakrętu dodam gazu to łapie muła aż wyprostuje koła :-(
A
Anonymous

Sprężyny Weitec 60/40, amortyzatory Koni
felgi to poszerzona fabryczna 13 na 6.5 i 7.3cala, wystawały minimalnie czyli 5mm za obrys, na zdjęciach 4 opony 175/50r13 (przód cotninental, tył Sime), później zmieniłem z przodu na 165/55r15 Nankang xr611.

https://picasaweb.google.com/1119973915 ... directlink więcej fotek
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Dobrze to się prezentowało, nie żałujesz że sprzedałeś?

Tak jak patrze na twoje polo myślę czy by nie pomalować znaczka VW z tyłu i z przodu bo mam taki szary wytarty kolor i do niczego nie pasuje. Tylko wtedy przydało by się pomalować tez znaczek polo coupe i tak się zastanawiam czym to potem mógłbym przykleić i czym malować :-D
Awatar użytkownika
iJopek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: iJopek »

Pomalować możesz Szprajem ;] a przykleić np: na taśmę dwustronną.
A
Anonymous

kup czarny matowy lakier, dobrze zmatuj plastik i polakieruj, dobrze to wygląda sam tak miałem
przedni też zrób czarny

hmm.. czasami żałuję, ale z drugiej strony dostało z tyłu w 2013r i już się zrobiła kicha, poza tym korozja brała je w wielu miejscach (progi, drzwi, nadkola..)
poszło do kogoś kto je ogarnął całkiem dobrze... skończyło na złomie i tak, ale to już inna historia której nie znam dobrze
teraz jest 6n2 i jestem zadowolony https://picasaweb.google.com/lh/photo/L ... directlink
chociaż obecnie nie potrzebuje diesla jak rok temu, ale sprzedać/zamienić się nie opłaca
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Dziś odwiedził mnie kurier z tą oto paczką.
Nie mogę już się doczekać jak to będzie wyglądało już założone i jak teraz będzie prowadziło się polo (przedtem radości z jazdy już nie było )

Obrazek
A
Anonymous

pogratulować i czekamy na montaż :)
Awatar użytkownika
Wojciechus
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Wojciechus »

Powitać kolegę ze stylówką ;) sam posiadam style tylko w wersji czarna perła ;) lakier masz kolego w zacnym stanie tylko błyskiem ogarnij te purchle na drzwiach, bo stylówki są z Pampeluny i niestety lubią rdzewieć tak jak Genesis ;)
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

No o lakier staram się dbać, ostatnio trochę kosmetyków od Shiny Garage wpadło :D

A te drzwi to wiem, od strony kierowcy jest tak jeszcze łatwo bo te od pasażera mi dolny róg rdza zaczęła brać na przelot :C
Aktualnie spłukałem się zawieszeniem, może w wakacje pojedzie do lakiernika/blacharza to mi ogarnie te drzwi i od razu by dach pomalował bo lakier bezbarwny zaczął schodzić :C
Awatar użytkownika
Wojciechus

Post autor: Wojciechus »

Przyjrzałem się jeszcze zdjęciom - wymyj dokładnie nadkola razem z rantem do którego przyczepione są te plastikowe sierpy, bo rdza lubi takie środowisko ;)
C
ChaosVego
Początkujący
Początkujący

Dzięki za podpowiedź. :piwo:

W sumie zawsze to tylko wodą spłukiwałem, sam nie wiem czemu :-(
ODPOWIEDZ

Wróć do „86C2F”