[6n/6n2] problemy z wchodzeniem biegów (1/2/3/4/5/R)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
StefanTG
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: StefanTG »

Mam problem ze skrzynią - dokładniej z 1 biegiem, który czasami lubi nie wejść, tzn wrzucam 1, chce ruszać a nagle okazuje się że bieg nie został wrzucony i trzeszczy tak jak przy zmianie biegów bez sprzęgła. Ponadto, 1 i 3 wchodzą bardzo głeboko w stosunku do 2 i 4, przy których lewarek wystarczy lekko pchnąć w dół. Nie wiem czy ma to znaczenie ale muszę bardzo delikatnie operować pedałem gazu przy ruszaniu bo auto zaczyna wyć..
s
sholler
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sholler »

Podpinam się pod temat. Nie znalazłem mojego problemu, mianowicie. Wszystko jest ok dopóki nie wrzucam wstecznego. Wsteczny wchodzi normalnie, bez zgrzytu itd. Wrzucam wsteczny, cofam i potem chce wrzucić cokolwiek i się nie da jest opór na każdym biegu. Muszę wtedy wrzucić jeszcze raz wsteczny i wtedy słychać zgrzyt. Następnie go wyrzucam na luz i wtedy już wszystkie biegi chodzą normalnie. Wygląda tak jakby wsteczny nie wyskoczył do końca czy co. Problem pojawia się średnio co 2,3 użycie wstecznego.
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dogu18 »

Witam

mam dziwny problem. wszystkie biegi R1234 wchodzą elegancko (są na swoim miejscu) jedynie problem jest z "5" przesuwam lewarek max w prawo i czuć ze jeszcze za mało:/ ten plastikowy łącznik jest ok(sprawdzałem)
jest też taki problem ze jak lewarek jest na "luzie" to czuć sprężynę jak się przesuwa w lewo a w prawo pierw idzie swobodnie a dopiero potem czuć sprężynę.

co to może być?? bo nie ukrywam ze jest to bardzo denerwujące:/

z góry dziękuje za pomoc
pozdrawiam
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Gdzie zakupić zestaw naprawczy wybierają sa do wszystkich aut oprócz 6nki , czy z golfa 3 to to samo ?
A
Anonymous

w sklepie z częściami zwykle sie takie rzeczy kupuje, ale warzywniaku też możesz spróbować ;)

PS Tak głupio napisałeś to pytanie, że nie byłem pewny czy pytasz o to gdzie kupić, czy czyw 6n i golf mają taki sam...
A
Anonymous

Marcin86c
to kup cwaniaku taki zestaw bo juz pytalem w 4 sklepach moto i nie ma do polo 6n ,sa do golfa III dlatego zapytalem czy bedzie pasowac
Awatar użytkownika
_MATI_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _MATI_ »

Tak szczerze, to trochę nie miło się zrobiło. Jeśli nie ma w sklepach z częściami zmiennymi to do serwisu trzeba się zwrócić.
Pozdrawiam
A
Anonymous

w sumie może nie występować jako zestaw naprawczy... możliwe że musisz kupić element który się wyrobił po prostu..
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dogu18 »

jeżeli chodzi o kólke przy skrzyni to jest osiągalna z topranu, i chyba febi w katalogach intercars, chyba ze chodzi Ci o coś innego
Awatar użytkownika
qoocam
Newbie
Newbie

Post autor: qoocam »

Witajcie. W moim 6n2 1.4 mpi też skrzynia się buntuje. Może nie jest to przpadek z tych, które opisujecie, ale drążek zmiany biegów rusza się jakby był zanużony w beczce z zastygnietą smołą. Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""qoocam""]Witajcie. W moim 6n2 1.4 mpi też skrzynia się buntuje. Może nie jest to przpadek z tych, które opisujecie, ale drążek zmiany biegów rusza się jakby był zanużony w beczce z zastygnietą smołą. Jakieś pomysły?[/quote]

Mechanizm wybieraka, ten co jest przy skrzyni do przeczyszczenia i przesmarowania na 90% ;)
Awatar użytkownika
qoocam
Newbie
Newbie

Post autor: qoocam »

dziękuję :) Czy jest jakiś manual dla tej czynności? Ewentualnie krótka podpowiedź, jak się za to zabrać?
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""qoocam""]dziękuję :) Czy jest jakiś manual dla tej czynności? Ewentualnie krótka podpowiedź, jak się za to zabrać?[/quote]
Wjeżdżasz na kanał i włazisz pod auto.
-Odpinasz linki od mechanizmu (jedna zawleczka i sruba na klucz 13)
-Odkręcasz srubę trzymającą wybierak (wkręcana od dołu na kluczyk 10) Uwaga! tym miejscu mozesz poruszac mechanizmem, który przesuwa wybierak do przodu i do tyłu i sprawdzic czy ciężko pracuje- jak tak to przechodzisz do nastepnych kroków
-Odpinasz kostkę od czujnika prędkosci
-Odkrecasz czujnik prędkosci(czarna plastikową część)
-Odkręcasz mechanizm wybieraka - 2 sruby na klucz 13

Obrazek

Na ponizszym zdjęciu masz pokazany wyjety mechanizm i zaznaczone dwie osie.
Dźwignie są zabezpieczone zawleczkami- zdejmujesz je, wyjmujesz osie dźwigni, czyscisz i smarujesz, po czym składasz w odwrotnej kolejnosci.
Obrazek
Patrząc od lewej masz wspomnianą wczesniej srubkę na kluczyk 10 trzymającą wybierak.

Myślę, że wszystko już jasne.
Pozdrawiam :hello:
n
nox
Newbie
Newbie

Post autor: nox »

Witam,
w moim vw polo 6n 1.7 sdi rocznik 98 hatchback mam problem ze zmianą biegów podczas jazdy tj. z 2 na 3 i z 3 na 4. Podczas jazdy żebym mógł wybrać bieg 3 lub 4 muszę w obu przypadkach skierować drążek z wyczuciem w prawą stronę tak jakbym miał wrzucić bieg 5 gdy tak nie zrobię jest opór. Od tego czasu odczuwa się trochę tak jakby był luz na wybieraku wrzucając 1 i 2. Najlepsze jest to że przy wyłączonym silniku jest wszytko OK. Dodam że ok. 3 m-sc temu miałem wymianę sprzęgła (mechanik zamontował Valeo).
W związku z powyższym zajrzałem wewnątrz auta do wybieraka i nic nie dostrzegłem. Mam możliwość wprowadzenia auta na kanał tylko proszę o poradę - pomoc jak do tematu się zabrać. Proszę o pomoc. Auto służy głównie żonie i małej. Z góry dziękuję.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”