[6N1] Niedziałający brzęczyk

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
wooke
Raczkujący
Raczkujący

[6N1] Niedziałający brzęczyk

Post autor: wooke »

Chodzi o brzęczyk niezgaszonych świateł. Działał, działał, aż do pewnego dnia kiedy to dokończył swój żywot. I chyba była to błędna diagnoza. Zakupiłem inny brzęczyk, a dokładnie taki:
http://www.t-repair.com/pl/czesci-samoc ... iczek.html

Dzisiaj go wlutowałem w miejsce poprzedniego, ale żadnej reakcji.
Może mielibyście pomysł co mogło uszkodzić się poza brzęczykiem?
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Sprawdź krańcówkę na słupku drzwi ;) Wyjmij i podmień wyłącznik krańcowy( uważając, żeby wtyczka Ci nie wpadła do środka słupka, bo dodatkowe rozbieranie we wnętrzu będziesz miał).

Z lewej strony (od str kierowcy) krańcowka ma 3 przewody, z czego brązowy z żółtym paskiem steruje dźwiękiem włączonych świateł.

Oraz zajrzyj tutaj :arrow: http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 62157d2a67
w
wooke
Raczkujący
Raczkujący

Oczywiście omawiamy wszystko łopatologicznie. Patrzyłem dzisiaj na ten słupek i zdjąłem taką gumową osłonkę i pokazał się biały cypelek ale on się kręci wokoło.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Kręci się, bo ona jest włożona w otwór i trzyma się na "zatrzaskach".
Po zdjęciu gumowego kapturka, na obwodzie szukaj dwóch wcięć- wyznaczają one miejsce zatrzasków.
Obrazek
(więcej zdjęć viewtopic.php?f=25&t=37767&p=370169&hilit=krancowka#p370169)

Podważysz śrubokrętem w miejscu tych wcięcia z jednej strony, a potem z drugiej i wyjmiesz wyłącznik.
w
wooke
Raczkujący
Raczkujący

Dobra. Załóżmy, że wyjmę to. I czego wtedy szukać? Te przewody, skąd mam wiedzieć, że będą uszkodzone? Czy od razu wymienić tę krańcówkę na nową?
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""wooke""]Dobra. Załóżmy, że wyjmę to. I czego wtedy szukać? Te przewody, skąd mam wiedzieć, że będą uszkodzone? Czy od razu wymienić tę krańcówkę na nową?[/quote]

Podmień np. na tą z drugiej strony i sprawdź czy pomogło lub możesz połączyć piny we wtyczce i sprawdzić czy brzęczyk zadziała.
Nowa krańcówka w sklepie kosztuje 5zł- taka sama jest między innymi w golfie 3 jak coś ;)
r
rolf
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: rolf »

Podepnij vaga test licznika i wiesz czy brzeczyk czy instalacja .
w
wooke
Raczkujący
Raczkujący

Wyjąłem tę krańcówkę i przełożyłem z innych drzwi ale nic nie pomogło. Nie mam żadnego sprzętu do elektryki i sprawdzałem żarówką kostkę ze słupka. I taki wynik. Gdy wkładam druciki w 1 i 3 otwór to żarówka świeci a gaśnie gdy włączę lampkę podsufitki, czyli prawidłowo. Gdy wkładam w 2 i 3 żarówka świeci ale nie gaśnie po włączeniu świateł. Więc nie wiem od czego to jest. Natomiast gdy żarówkę podłącze w gniazdo 1 i 2 nie świeci. Więc co to mogłoby być? Chciałem jeszcze wykonbinować i kupić jakiś buzer w elektrycznym ale jak w instalacji nie działa i nic to mi nie da.
c
ceem
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: ceem »

U mnie problemem było źle podłączone radio. Wyjmij bezpiecznik od radia i zobacz czy Ci brzęczyk zadziała.
6n 1.0 97r

lampy do salonu
Awatar użytkownika
kaczaza5
Newbie
Newbie

Post autor: kaczaza5 »

Dobry :hello:
Podłącze się pod temat. Które kabelki pod które piny przy tej krańcówce w drzwiach. Mam brązowy, brązowy z białym paskiem i brązowy z żółtym paskiem. Bo jak połącze ten z żółtym i ten z białym pod jeden pin a brązowy pod drugi to podejrzewam, że jak zapale lampke to brzęczyk będzie sie darł. Mam racje ?
Tak żeśmy z teściem popili, że Polówke w dieslu kupiłem.
Kaca mam do tej pory.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

Witam, będzie działał taki buzzer w 6n https://allegro.pl/sygnalizator-wylaczo ... 6e9680c9a8 ?? Chcę go wlutować zamiast starego
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

Powinien bez problemów aby tylko nie pomylić + z - .
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”