[9n3] błąd lambdy?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

f
furiousdonkey
Newbie
Newbie

[9n3] błąd lambdy?

Post autor: furiousdonkey »

Witam,
posiadam od kilku miesięcy polo 9n3/2006r./1.4benzyna/140k na liczniku. Notorycznie włączająca się kontrolka 'check' oraz znaczna mułowatość doprowadziła do wymiany sondy lambda, a ostatnio obu katalizatorów. Auto znacznie odżyło i właściwie działa elegancko. Ale właśnie po tej ostatniej wymianie mechanik zwrócił mi uwagę na to, że sonda lambda źle działa i mieszanka jest zbyt bogata co może znowu uszkodzić kata. Napięcie lambdy 1 wynosi 1V z niewielkimi oscylacjami.

tutaj odczyty graficzne z OBDII http://pho.to/9BR13

Będę bardzo wdzięczny za podpowiedź czy wszystko w porządku.

Michał
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Wg mnie to nie jest napięcie a proporcje (ratio) składu mieszanki i jest ok bo oscyluje wokół 1 (czyli ideału) i z częstotliwością ok 3 Hz czyli ok. Do tego z tego co wiem jest 1 katalizator i dwie sondy lambda do tego dwa tłumiki i tyle.
Lenistwo drogą do postępu
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Jak na moje to masz 2 sondy jeden katalizator.
Napięcie powinno być od 0.1 do 1V , nie powinno być ciągle 1V.
Najlepiej sprawdzać oscyloskopem.
Jaką sondę miałeś zakładaną ?
f
furiousdonkey
Newbie
Newbie

Nie jestem w stanie tego pojąć - niby stałe napięcie sondy (w granicach 1 volta), a skład mieszanki jakby w granicach normy.

W tym momencie nie jestem dokładnie sprawdzić jaka to była sonda, trzeba by było ją wykręcić. Nie mniej jednak NTK i teoretycznie kompatybilna z wersją silnika (BKY).
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Bo to co pokazałeś na zdjęciu to nie wykres napięcia z sondy a (ratio) współczynnik składu mieszanki i on ma oscylować wokół 1. Wszystko jest ok.
Lenistwo drogą do postępu
f
furiousdonkey
Newbie
Newbie

Dzięki za odpowiedzi :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”