Witam Was...Wczoraj mocniej ruszyłem i nagle zaświeciła mi się kontrolka ciśnienia w oponach ( to rozumiem, ponieważ rzeczywiście na 1 osi miałem mniej ), w tym samym czasie jednak żaświeciła mi się kontrolka ABS-u ( rzeczywiście nie działa )...Na dodatek nie mogę wyłączyć ESP ( ciągle się śweci ) . Cóż to może być? Niskie ciśnienie w oponach mogło zmylic komputer?
Dopompuj powietrze na tyle ile ma być-wszystko pisze na klapce wlewu paliwa. Sprawdź na wszystkich kolach. Przekonasz się że ba 99% będzie ok. Nie zgadzaj się poprostu prędkości kól.
Inginio, dopompowałem, okazało się że wszystko ok było. Pewnie to jakaś awaria czujników? :| Cóż będę musiał pojechać gdzieś żeby do komputera go podłączyli...
[quote=""Adrian1987""]Pewnie to jakaś awaria czujników? Cóż będę musiał pojechać gdzieś żeby do komputera go podłączyli...[/quote]
Zbyt dużo elektroniki i takie są efekty. Tak jak napisał inginio jak miałeś mało powietrza, koło obracało się z inną prędkością i czujnik to wykrył więc zapaliła się kontrolka.
Skoro jest dobrze to poco wydawać kase na kompa. Czasami potrafi się nawet tylko ESP zaświecić np.z powodu spadku mocy silnika. Wszytko jest fajne jak dziala.
W moim vw polo classic świeciła mi się kontrolka ABS.
Pojechałem do znajomego mechanika i po podłączeniu kompa okazało się, że mam uszkodzony tylny, prawy czujnik ABS.
Na rynku jest sporo czujników ABS, więc postanowiłem wybrać firmy Bosch - koszt około 150zł.
Zdecydowałem sam się nie bawić z wymianą czujnika, bo przeczuwałem kłopoty, więc oddałem auto do mechanika.
Moje obawy były słuszne.
Mechanik myślał, że cała robota mu zajmie max 40min. Niestety (dla niego) podczas odkręcania śruby od czujnika - zerwał gwint. Tym samym musiał wykonać nowy gwint po większą śrubę.
Wymiana czujnika ABS rozwiązała problem i teraz nie świeci mi się kontrolka, a system poprawnie zachowuje się podczas wpadnięcia w poślizg.
Pozdrawiam
Hubert
Tak to na tym świecie bywa - pies się topi, łańcuch pływa...
Witam.
Ja też borykam się z kontrolką ABS czujnik wymieniałem ale lampka powraca.Prosze o schemat pinów abs żebym mógł wyeliminować czy mam przerwe na kablach czy do wymiany pompa. mój polo 9n silnik AWY 1.2 . Z góry dziękuje
Podaj ko błędu. Nie tylko może być czujnik/kabelki i moduł ABS. Czasem opiłki p wymianie piasty z przodu oblepiają się na czujniku i pierścieniu z magnesami i czujnik głupieje. Do tego przy wymianie trzeba zadbać aby doszedł do końca bo też będzie lipa.
[quote=""neo2710""]Witam.
Ja też borykam się z kontrolką ABS czujnik wymieniałem ale lampka powraca.Prosze o schemat pinów abs żebym mógł wyeliminować czy mam przerwe na kablach czy do wymiany pompa. mój polo 9n silnik AWY 1.2 . Z góry dziękuje[/quote]
Sprawdz moze czy masz sprawny bezpiecznik blaszkowy nad aku To jest ten o mocy 30.
Witam.
Zapomniałem w sumie dopisać że ten bezpiecznik wymieniłem a pozostałe też zostały zostały sprawdzone , dlatego szukam tego schematu bo w autodata tego akurat niemam i nawet googl mi nie pomógł więc prosze o pomoc
Witam. W sumie to chce odswieżyć temat zmieniłem autko na nowsze teraz mam polo 2007 1,4tdi ale niestety znów mam problem z kontrolka abs i esp czujniki sprawdzone sa sprawne błąd z vag to 00290 czyli tylny czujnik z lewej , ale dziwne jest że jak odpalam samochód kontrolka gasnie samochód stoi i nie ruszam i po jakiś 30-40 sekundach wywala błąd i niema znaczenia czy jade czy stoje po skasowaniu błedu to samo i niemam pojecia o co chodzi może ktoś już miał coś takiego. Prosze o pomoc bo juz mi rece opadają z tymi błędami absu w polo .
Bo trudach i wymianach czujników i różnych dziwnych rzeczach co robiłem w koncu doszedłem i wszystkim kolegom z forum radze zajrzec w przewody które znajdują sie za tylnymi lewymi drzami (za kierowcą) w progu. u mnie było tak że łączenia kabli sie utleniły bo był łączone jakimiś miedzianymi spinkami.pozdrawiam