Moderatorzy, forumowicze, miłośnicy, macie jakieś fotki, "mapki" gdzie znajduje się zbiornik czy może wlew oleju do układu wspomagania ukł. kier. Mam polówkę 6N z 99 r. kupiłem ją w czerwcu. Dałem do wymiany paski, sprawdzony olej skrzyni i takie tam. Tej zimy zaczęło dochodzić jakieś szuranie przy pompcepasku. Myślę sprawdzić stan i uzupełnić może wymienić. Podpowiecie ?
Dzięki czaja, najciemniej pod latarnią, ale jakbyś jeszcze podpowiedział jak spuścić olej no i pewnie odpowietrzyć.
Dużo jest o olejach, kolorach, kolorowych korkach, aja spuścić olej nie widzę.
Druga sprawa częściowo związana tj. 1 śruba przy alternatorze do poluzowanianapięcia paska jest z lewej na widoku, 2 jest gdzieś z boku po prawej, spod spodu?
[quote=""honker""]Dużo jest o olejach, kolorach, kolorowych korkach, aja spuścić olej nie widzę.[/quote]
I ja tego nie wiem. nie miałem potrzeby wymieniać. Ale ktoś na pewno to robił.
i po zalaniu świeżego oleju trzeba kręcić na postoju kierownicą na max w lewo i prawo tak z 10 razy aby się układ odpowietrzył i przestała wyć pompa.
Przypominam że kierownica nie może być dłużej niż 10 sekund na max skręcie
Olej FebiBilstein 6162 lub 6161 kolor zielony
Chciałbym wrócić do dtematu, bo niestety zdjęcie które bylo tu zaladowane juz jest nie dostępne.
I jeszce jedno pytanko do specjalistów:) Czy wystarczy jak odkręce zbiorniczek, odkręcę rurkę, zleje stary płyn, naleje nowy, i przy włączonym samochodzie poruszam energicznie kierownicą (tak czytałem w innych wątkach).
Z gory dzięki za info. Pierwszy raz zabieram się za tę sprawę i nei wiem jak do tego podejść...