[6KV5 Variant] Podświetlenie zegarów, deski rozdzielczej.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[6KV5 Variant] Podświetlenie zegarów, deski rozdzielczej.

Post autor: Kaczy »

Cześć, mam pewien problem. Być może ktoś będzie mógł mnie naprowadzić gdzie szukać przyczyny lub co może powodować takie cuda. Sprawa wygląda następująco.

Nie działa mi w kabinie podświetlenie. Zegary, guziczki od ustawień nawiewów i tak dalej..

Samochód jest włączony, światła są wyłączone i wtedy świeci się tylko podświetlenie od włącznika świateł. Nie pamiętam czy tak ma być? ale dalej..

Włączam światła i tego podświetlenie już nie ma.

Teraz najważniejsze.

Całe podświetlenie, wszystkiego, włącza mi się tylko wtedy gdy hamuję.. Naciskam pedał hamulca - świeci, puszczam - gaśnie. Czy ktoś jest mi w stanie coś doradzić?

[size=99px]UPDATE 21 MARZEC 2015r[/size]

[size=99px]SZACH MAT!![/size] :yahoo:

Obrazek

Miałem już dość i sam postanowiłem jeszcze raz sprawdzić kable przy klapie. No i okazało się, że ja znalazłem, a elektryk nie potrafił..

Zlutowałem, zabezpieczyłem i w końcu autko jest już skończone w 100%. :amen:

Pozdrawiam!!
Ostatnio zmieniony 21 mar 2015, 20:02 przez Kaczy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adik300i
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: adik300i »

[quote=""Kaczy""]
Całe podświetlenie, wszystkiego, włącza mi się tylko wtedy gdy hamuję.. Naciskam pedał hamulca - świeci, puszczam - gaśnie.[/quote]

:shock: :shock: :shock: :shock:
Tego jeszcze nie słyszałem

Prędzej działało normalnie czy zakupiłeś ten samochód z tą usterką? Na początku posprawdzałbym wszystkie kable, być może ktoś się przy tym bawił i podłączył oświetlenie do złych pinów. Chociaż bardziej prawdopodobne to gdzieś uwalona masa, sprawdź miernikiem kable :)
Było: Polo 6N 1.6 by Adi
Jest: Seat Exeo 2.0 TDI
Jest: Audi 80 Cabrio by Adi
KLIKNIJ I ZOBACZ
Obrazek
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""adik300i""][quote=""Kaczy""]
Całe podświetlenie, wszystkiego, włącza mi się tylko wtedy gdy hamuję.. Naciskam pedał hamulca - świeci, puszczam - gaśnie.[/quote]

:shock: :shock: :shock: :shock:
Tego jeszcze nie słyszałem

Prędzej działało normalnie czy zakupiłeś ten samochód z tą usterką? Na początku posprawdzałbym wszystkie kable, być może ktoś się przy tym bawił i podłączył oświetlenie do złych pinów. Chociaż bardziej prawdopodobne to gdzieś uwalona masa, sprawdź miernikiem kable :)[/quote]

Wszystko było dobrze, Auto jest już w rodzinie od dobrych 10 lat.. Zrobiło się tak nagle.

Dodam jeszcze, że swojego czasu bez przerwy świeciło mi światło stopu. Teraz z tego co obserwuję już tego zjawiska nie ma.
Awatar użytkownika
Winiacz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Winiacz »

Pytanie takie, jak bardzo dowcipnych masz znajomych?
Bo widziałem już klakson podpięty do hamulca, radio podpięte do hamulca, ale podświetlenie to już nowość.
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""Winiacz""]Pytanie takie, jak bardzo dowcipnych masz znajomych?
Bo widziałem już klakson podpięty do hamulca, radio podpięte do hamulca, ale podświetlenie to już nowość.[/quote]

Fajnie by było ale to jest niemożliwe.. Nie miał by kto mi tego zrobić dla "żartu".. :(
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

włącznik świateł - normalne.

Co do reszty sprawdziłbym kable które są w przelotce między klapą a budą, a potem szukał przyczyny gdzieś przy skrzynce bezpieczników.
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
t
tom405
Newbie
Newbie

Post autor: tom405 »

Witam Ja tak miałem w swojej polówce jak wymieniłem radio i połączyłem kabel podtrzymania napięcia z plusem ze stacyjki , teraz wszystko podłączyłem jak było i na początku było ok a teraz pali bezpiecznik ,ja mam 20a
pozdrawiam może pomogłem ,jak coś wymyślę to dam znać cz.
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""tom405""]Witam Ja tak miałem w swojej polówce jak wymieniłem radio i połączyłem kabel podtrzymania napięcia z plusem ze stacyjki , teraz wszystko podłączyłem jak było i na początku było ok a teraz pali bezpiecznik ,ja mam 20a
pozdrawiam może pomogłem ,jak coś wymyślę to dam znać cz.[/quote]

Spróbowałem. Niestety u mnie nawet po odpięciu radia nadal rejestracja i deska się zapala. :(
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

hmm może masy gdzieś brakuje :scratch:
Ja w polo miałem tak, że jak naciskałem hamulec, to zaświecało mi się światełko przełącznika od podgrzewanej szyby tylnej- okazało się, że przewód od podgrzewania szyby się wypiął.

Wyjmij wtyczki z lamp i sprawdź czy nie ma zaśniedziałych pinów- ewentualnie przeczyść i posprawdzaj jeszcze gniazda żarówek w lampie pod kątem dobrego przewodzenia.

Brak masy powoduje efekt tzw choinki, więc myślę, że warto w tym kierunku szukać ;)
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

Odkryłem dziś kolejną rzecz. Spalony bezpiecznik od rejestracji, (która zapalała się przy naciskaniu stopu).

Wymieniłem go i co? Światła stopu mi zaczęły cały czas świecić na pozycyjnych, rejestracja nie świeciła(teraz już w ogóle nie świeci)

Zegary nadal zaświecają się razem z naciśnięciem hamulca stop ale też metodą klasyczną razem z włączeniem świateł.

Coraz większy bajzel.
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

Obstawiam zwarcie przy którejś lampie (kostce) tylnej, zacznij od tego miejsca szukać :)
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[size=99px]SZACH MAT!![/size] :yahoo:

Obrazek

Miałem już dość i sam postanowiłem jeszcze raz sprawdzić kable przy klapie. No i okazało się, że ja znalazłem, a elektryk nie potrafił..

Zlutowałem, zabezpieczyłem i w końcu autko jest już skończone w 100%. :amen:

Pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

coś by rzec - a nie mówiłem :D
Kedy ?

Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[quote=""kolo""]coś by rzec - a nie mówiłem :D[/quote]

Widzisz jacy elektrycy..

Ja to zauważyłem przypadkiem. Tylko dlatego, że wczoraj otwierałem klapę na włączonych światłach i nagle zaczął mi się świecić stop zacząłem nią ruszać w górę i w dół i ewidentnie robiło się jakieś zwarcie. Popatrzyłem tam gdzie mówiłeś i trafiony zatopiony. :)
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

bardzo fajnie! :) ja jak mi się zaczęły tam psuć to wszystkie kazałem elektrykowi po przedłużać i zabezpieczyć :)
Kedy ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”