6N2 Automat problemy ze skrzynia.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
maxdredi
Newbie
Newbie

6N2 Automat problemy ze skrzynia.

Post autor: maxdredi »

Witam,
Mieszkam teraz w Emiratach Arabskich i dostalem auto w prezencie Polo 6n2 2000 1.4 MPI 60KM w Automacie 170k na liczniku.
Auto jest strasznie zaniedbane, sluzbowe.
Problem pojawil sie pol roku temu. Auto na parkingu jak ma zimny silnik nie chce ruszyc, na 'D' biegu skrzynia nie chce zlapac (wsteczny natomiast zaskakuje od razu).
Jak dam na obroty powyzej 3tys i przytrzymam je ok 15 sekund to wtedy jest mega szarpniecie bo przy takich obrotach nagle skrzynia lapie i auto wiadomo ma mega kopa bo skrzynia lapie brutalnie.
Tak sie dzieje jednorazowo przy zimnym silniku lub jak auto stoi powyzej 15min. Jak juz "D" 'zlapie' to dalasza jazda nie wskazuje na zadna usterke skrzyni- jest normalnie.
Ktos wie czy mi skrzynia pada czy to sa skutki obnizonego poziomu oleju w skrzyni biegow? Zadnych stukow czy szumow nie zaobserwowalem.

Prawdopodobnie sa duze ubytki oleju w skrzyni (pewnie nikt go nie zmienil od nowosci)
Pytania:
1. Jaki olej wlac do skrzyni automatycznej?
2. Czy mozliwe jest ze przez obnizony poziom oleju skrzynia nie chce lapac? (sa wycieki)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

jedyne co wiem o automatach to ze poziom oleju, jego okresy wymian oraz jakość są bardzo istotne dla jej pracy, nawet bardziej niż w skrzyni manualnej
więc jeżeli skrzynia ma problemy i do tego są z niej wycieki to koniecznie trzeba się udać do serwisu

jeżeli chodzi o pomoc w kwestii doboru oleju do tej skrzyni to najlepiej udać się do serwisu VW, bo w europie chyba nie była nawet oferowana
m
maxdredi
Newbie
Newbie

Z tym silnikiem moze automatow nie bylo, ale inne, mocniejsze jednostki mialy. I ciekawy jestem jaki olej tam siedzial?
m
maxdredi
Newbie
Newbie

Bylem w salonie serwisowym VW i powiedziano mi ze olej do automatow jest tylko jednego rodzaju (na wszystkie modele - stare i te nowe). Troche mnie to zszokowalo, nie chcial podac nr katalgowego oleju. Powiedzial ze za litr jest 136zl.

Tak wiec jaki jest zamiennik oleju do skrzyn automatycznych u WV ?

pozdrawiam !
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”