[quote=""vwkas18""]
Variant 98 a z jakią siła się dokeca
bo z tego co wiem to wszsytkie z dokładnością 55 Nm
a jak zrobić żeby drgania na chwilę ustały....
idziesz do sklepu kupujesz małą butelkę płynu do naczyń i smarujesz poduchę... tak samo się wciska elementy gumowe w tuleje czy też nakłada węże wodne w celu uszczelnienia[/quote]
Variant 98 1,9 tdi 90 kM AHU
Smarujesz płynem przed założeniem poduchy? I co nie będzie atomowego wibratora? Czy smarujesz po założeniu? Chciałbym wiedzieć to spróbuje jak będę montować komplet. Uważam że nie po to układ napędowy oparto na 3 punktach że to jest ładna liczba ale dlatego że minimalnie 3 punkty tworzą płaszczyznę. Jeśli wymieni się tylko dwie a trzecia jest poważnie zużyta to zatraca się tę płaszczyznę. A to jest to co znalazłem w mądrej instrukcji o momentach dokręcania podpór (literki oznaczają poszczególne śruby na rysunku - rysunku brak) .
PODPORA ZAWIESZENIA SKRZYNKI
PRZEKŁADNIOWEJ
A - 80 N • m; B - 20 N • m i obrócić dalej o V8 obrotu;
C - 50 N • m
PODPORA ZAWIESZENIA WAHLIWA
A - 50 N • m, dokręcając nakrętkę; B - 35 N • m • 5
PODPORA ZAWIESZENIA SILNIKA
A - 50 N • m; B - 50 N • m; C - 20 N • m i obrócić dalej
o V8 obrotu
Dane o oryginale:
Hans-Riidiger Etzold
So wird's gemacht, Band 97 VW Polo 45-125 PS u. Diesel 57-110 PS 9/94 bis 10/01
Variant 98 1,9 TDI 90 kM AHU
Przepraszam koledzy że pociągnę dalej ten temat.Otóż "vwkas18" rzucił mi temat o laniu płynu do naczyń i na tym temat zgasł. Podrążyłem trochę temat na naszym forum, gdyż w swoim polo jeszcze go nie zlikwidowałem (jeżdżę wciąż na starych poduchach) i doszedłem do wniosku, że ktokolwiek wymieniał poduchy pod silnikiem czy skrzynią miał problem z jeszcze gorszymi drganiami niż przed wymianą. Jednemu mechanik kazał pojeździć aż się ułożą innemu inny podmieniał śruby na dłuższe by poluzować poduchę a tym samym dokręcić śrubę by nie wykręcała się :yahoo: i z tego wszystkiego doszedłem do wniosku, że chyba wina leży w nieumiejętnym wymianie poduch czy metodą chałupniczą czy też w warsztatach w których mechanicy nigdy nie zajrzeli do książki serwisowej. Po tych "studiach" doszedłem do wniosku, że książka w której wyczytałem (mowa wyżej), że przy wymianie poduszek obowiązuje nie tylko kolejność ich wymiany, gdy się wymienia wszystkie, ale także obowiązuje kolejność i odpowiednia dla każdej śruby siła jej dokręcania -
jest zasadne i żadne lanie płynu czy losowe luzowanie śrub metodą na chybił trafił tu nie pomoże. :assasin:
Może w tym temacie zechce zabrać głos jakiś praktykujący mechanik z serwisu samochodów z grupy VW?