[6n2] Sterownik Centralnego Zamka - Jaki kupić, jakie omijać

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kepinskidar
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Sterownik Centralnego Zamka - Jaki kupić, jakie omijać

Post autor: kepinskidar »

Witam.

Zima tuż tuż, więc zastanawiam się coraz bardziej nad dokupieniem do autka sterownika centralnego zamka. Jestem totalnym laikiem w tym temacie. Nie wiem co, jak i z czym. Sprawdziłem ofertę sterowników na allegro i zwracam się do was z pytaniem, jaki kupić? Które są warte uwagi a które to tandetna chińszczyzna która zepsuje się po kilku miesiącach.

Poniżej zamieszczam link do aktualnej listy aukcji dotyczących sterowników. W pole wyszukiwania wpisane jest "polo", ale pewnie są też sterowniki warte uwagi nie mające w opisie tego słowa.

http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... nge_view=1

Jest jedna aukcja kolesia, który oferuje sterownik (nie oryginalny) w zestawie z ORYGINALNYMI kluczykami volkswagena, po prostu bebechy w kluczyku są zmienione. Fajnie było by mieć taki kluczyk, ale nie jest to mi do życia i szczęścia niezbędne.

Ważne też, żeby podłączenie nie było jakoś maksymalnie skomplikowane i dobrze by było, by ktoś ewentualnie pomógł na forum radą w kwestii podłączenia tego.

Na pewno wielu właścicieli polówek zmaga się z tym tematem tak więc mam nadzieję, że rozmowa w tym wątku rozwinie się jakoś znacząco.

W miarę możliwości po zakupie sterownika zobliguje się do stworzenia tutorialu jego montażu ze zdjęciami krok po kroku na przykładzie mojego 6N2, tak aby każdy mógł zobaczyć jak to zamontować a nie spoglądać na enigmatyczne schematy. Oczywiście tutek dotyczyć będzie tego jednego wybranego modelu sterownika.
Awatar użytkownika
Marcinek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Marcinek »

Ja mam taki http://allegro.pl/sterownik-zamka-scyzo ... 65886.html i całkem sobie radzi otwiera klape co jest bardzo fajnym bajerem :P
Pozatym ma dość dobry zasięg i co najważniejsze wystarczy sam pilocik do wszystkiego (klucz bo grot pilot jako całość zalety "scyzoryka":))

chodz wiadomo te z wszysej półki zawsze bedą lepsze :P
k
kepinskidar
Raczkujący
Raczkujący

Siemka.

Zakupiłem sterownik firmy Remotronix. Konkretnie model podany w linku. Rzekomo dodają oni instrukcję swojego autorstwa ale i tak porobię zdjęcia z opisem co i jak i sprawdzę działanie samego sterownika. Zasięg itp. Tak więc za kilka dni podzielę się tutorialem z montażu i moją oceną.

http://www.remotronix.com/product/35888 ... owany%20VW
J
Jastrzi

Post autor: Jastrzi »

kepinskidar daj znać obowiązkowo bo też jestem zainteresowany.
k
kepinskidar
Raczkujący
Raczkujący

Siemka ponownie.

Sterownik już do mnie jedzie, na maila otrzymałem już schemat podłączenia, a właściwie to DWA schematy, dlaczego dwa? A no dlatego, że w POLO 6N2 były montowane dwie różne instalacje odpowiedzialne za centralny zamek. (Chyba ma to coś wspólnego z domykaniem szyb z kluczyka, ale to tylko mój domysł) Póki co zamieszczam obrazki ze schematami, które znajdą się też w tutku, ale to już w innym dziale tego forum. Jeszcze nie wiem jakiego koloru jest kabelek w moim aucie, ale mam nadzieję, że taki jak na jednym z tych schematów.

Obrazek

Obrazek

@edit

Tutek do obejrzenia i pobrania jako PDF z tego wątku
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... 38&start=0

@edit2

Nie wiem dlaczego skasowano tutorial, może chodzi o to, że był podany model i marka centralki.
Zamieszczam link do tutka tutaj.

Kod: Zaznacz cały

http://www.mediafire.com/?o7g8fw503jglzlj
l
lukasz_gl
Newbie
Newbie

Post autor: lukasz_gl »

Cześć! Podłączyłem według schematu podanego tutaj i niestety nie działa. Po naciśnięciu pilota miga niebieska lampka oraz słychać w sterowniku "klikanie" jak przy kierunkowskazach, natomiast nie zamyka, ani nie otwiera samochodu. Poza tym reaguje tylko jeden pilot, drugi można naciskać i nie ma nawet tych kliknięć. Jakaś rada?
m
matmixmixmix
Newbie
Newbie

Post autor: matmixmixmix »

witam. kolego kepinskidar jak ci sie sprawuje ten sterownik? ja tez zamontowalem ten sterownik firmy remotronix. podlaczylem wszystko zgodnie z instrukcja ,ale niestety zaczynaja sie problemy. sterownik raz dziala raz nie. albo dziala normalnie tzn wszystkie funkcje: otwieranie/zamykanie , domykanie szyb, szukanie auta na parkingu, kierunki. albo nie dziala wogole. nie wiem co jest z tym sterownikiem. poprzednio montowalem do golfa iv sterownik firmy maxicar 686 i bylem z niego bardzo zadowolony. przez 4 lata mnie nie zawiodl ani razu i pewnie nowemu wlascicielowi samochodu sluzy dalej.
Awatar użytkownika
qoocam
Newbie
Newbie

Post autor: qoocam »

witajcie, czy może ktoś udostępnić manual instalacji taikiej centralki? Mile widziane będą zdjęcia ;)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

na forum w odpowiednim dziale jest manual instalacji centralnego zamka c pilota do fabrycznej pompki...wystarczy poszukać

PS słowo klucz do znalezienia działu znajduje się w tym poście
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”