[6N1]Rozrusznik

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

H
Hanyss
Newbie
Newbie

[6N1]Rozrusznik

Post autor: Hanyss »

Witam, z góry przepraszam, jeśli zły dział. Mianowicie kiedyś miałem problemy z odpalaniem, wtedy mechanik stwierdził że prawdopodobnie bendix, lub stacyjka. Ale z dnia na dzień wszystko ustało. Problem znów się pojawił, i to w gorszej wersji, bo nawet na popych trzeba się umęczyć. Chciałem zrobić całością regenerację rozrusznika, ale nie mam zbytnio pojęcia jak się za to zabrać. Znalazłem jedynie poradnik z golfa, ale czy to jest tak samo zbudowane?(Jeszcze swojego nie wykręciłem). Otóż pytałem paru gości, i wołają mi 150-200zł za regenerację, a chciałbym to zrobić samemu, lub, gdyby była taka możliwość i osoba która mieszka blisko Tych, byłaby chętna pomóc, lub polecić taniego, dobrego mechanika. Z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

Rozrusznik w polo jest z tylu silnika, najlepiej dobierzesz się do niego w kanale choć bez też da rade. :) Jeśli to bendix, to przez ostatecznym zepsuciem by się zacinał. Ja musiałem czasem autem ruszyć jak się zblokował.
H
Hanyss
Newbie
Newbie

Po przekręceniu kluczyka, jest tylko takie jedno puknięcie, i koniec. Gdy auto stoi np. całą noc, rano nie ma szans odpalenia na popych we 2 osoby, auto musi naprawdę szybko jechać, żeby zaskoczyło. Jak już odpali, to czasami z kluczyka zaskoczy, ale to rzadkość, wtedy mu wystarczy metr pchania i odpala. Dziś albo jutro wykręcę to dziadostwo. A właśnie, jak już go wykręce, to istnieje jakiś sposób na sprawdzenie czy to na pewno to? :P
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

a aku ci trzyma ? jeszcze może być jedna wada iż szczotki stanęły, miałem przypadek w rozruszniku rozsypała się 1 szczotka i nie miał siły zakręcić aby pyknął i koniec
H
Hanyss
Newbie
Newbie

To na pewno nie aku, bo ładowałem już, na kable też próbowałem odpalić. Jutro go wykręcam, ale przed wykręceniem trzasnę w niego młotkiem, może się zatrzymały czy coś.. Jak go wykręcę, a szczotki okażą się dobre, to jak sprawdzić bendix? Normalnie kablem do aku?
H
Hanyss
Newbie
Newbie

Wykręcony, szczotki kręcą, ale bardzo słabo. Bendix nie odbija. Na Allegro jest mnóstwo bendixów i szczotek do mojej wersji, ale wszystkie się różnią. Jak wybrać dobre?
Awatar użytkownika
1tomcio1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: 1tomcio1 »

A jest tulejka? Ja u siebie wstawiłem tylko tulejke i wszystko jest ok.
H
Hanyss
Newbie
Newbie

Jeszcze całego nie rozkręciłem,bo nie mam nowych części, więc Ci nie powiem jak one wyglądają. "One", a ile ich w ogóle jest, i gdzie są?
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

Tulejka jest w skrzyni więc ciężko będzie się z tym siłować... Zawsze można tam dać smaru miedzianego.
H
Hanyss
Newbie
Newbie

Narazie muszę dorwać te szczotki i bendix. Obojętnie jaki bendix na allegro do Polówki będzie dobry? A szczotek to jak szukać? Bo tak jak wspominałem, jest ich multum, a różnicy między nimi praktycznie nie ma... Przypomniała mi się jeszcze sprawa wstecznego. Z dnia na dzień, wsteczny przestał mi wskakiwać, 1 i 2 ciężej wchodzą, ale jak otworze maskę, i tam taka "linka" idzie, to jak ją pociągne, to wsteczny wskoczy. Słyszałem o jakichś kulkach, że mogą być zjechane, albo luz na właśnie tej lince. Z tym to chyba lepiej do mechanika jechać, niż dłubać samemu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”