[6N2] Ciągłe opuszczanie/podnoszenie szyb

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

[6N2] Ciągłe opuszczanie/podnoszenie szyb

Post autor: twister »

Walczę z podnoszeniem elektrycznym szyb. Nie działa mi jedynie tryb drugi kiedy po przełączeniu przełącznika szyba powinna podnieść się lub opuścić w położenie końcowe bez przytrzymywania przełącznika, tak jak to jest w trybie pierwszym. Raz mi to działa, a częściej nie. Przełącznik jest nowy. Wygląda na brak styku w wiązce, ale nie mogę namierzyć czy przewód od tego trybu wchodzi prosto do silnika szyby czy wchodzi do słupka A. Ogólnie czy ktoś wie jak następuje sterowanie szybą w trybie drugim? Być może jest wykorzystany ten sam przewód co w trybie pierwszym tylko jest inny sygnał. A może winna jest elektronika silnika szyby zdaje się, że tam też jest cały moduł elektroniczny. Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Obrazek
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

próbowałeś nasmarować mechanizm?
ten automat zatrzymuje szybę gdy napotka zbyt duży opór (żeby nie odciąć palców i zatrzymać w górnej/dolnej pozycji)
t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

Być może źle się wyraziłem. Przesmarowanie prowadnic nic tu nie da (choć kilka tygodni temu to robiłem dla zwykłej konserwacji), bo tu chodzi o sam fakt działania elektroniki. Jak wciskam przełącznik w położenie 1 to szyba się podnosi/opuszcza bez problemu. Ale w trybie drugim powinienem móc puścić przełącznik, żeby szyba dotarła na samą górę lub dół (w zależności od bieżącego kierunku). Niestety ten tryb działa mi tylko czasami.
Przejrzałem schematy wiązki elektrycznej, wychodzi na to, że kable sterujące szybą z przełącznika idą bezpośrednio do silnika. Pomierzę jeszcze raz połączenia na tej drodze. Ale jeśli ktoś ma inny pomysł na zlokalizowanie usterki, będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Obrazek
t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

Wygląda na to, że wszystkie połączenia są dobre. Rozebrałem mechanizm, przelutowałem elektronikę silnika podnoszenia szyby na wszelki wypadek gdyby tam był jakiś brak połączeń. Niestety po złożeniu w całość nic się nie zmieniło. Dopiero jak popróbowałem działanie kilkanaście razy i sprawdziłem czy szyba zatrzyma się przed górnym położeniem (zabezpieczenie żeby nie zmiażdżyło ręki lub szyi) wówczas tryb drugi zaczął działać. Prawdopodobnie to jakiś przypadek i jutro znów nie będzie działał. Być może dopiero jak silnik i elektronika nabiorą trochę temperatury coś zaczyna poprawnie działać.
Mieliście podobny przypadek?
Obrazek
Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

Ja miałem z tym problem, ale było to związane z tym, iż odłączyłem akumulator. Rozprogramowały się te przełączniki. Programowanie polega na zamknięciu szyby i przytrzymaniu w tym drugim trybie zamykania szyby przez chwile. Po takiej operacji działa ten drugi tryb. Programuje się osobno każdy z przycisków. Może to u Ciebie jest przyczyną.
Pozdrawiam
t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

Właśnie też się dogrzebałem do tej informacji. Tak to jest jak się nie sprawdza w najbardziej oczywistych miejscach, np. instrukcji obsługi ;). Sprawdziłem i działa. Tyle, że musiałem z kluczyka opuścić szybę do końca, przytrzymać kluczyk przez chwilę, potem z kluczyka zamknąć szyby i również przytrzymać kluczyk w tej pozycji. Po tym zabiegu szyby działają w trybie drugim jak należy. Dzięki kolego!
Obrazek
Awatar użytkownika
tomsson

Post autor: tomsson »

Skojarzyłem dopiero jak napisałeś o tym zatrzymywaniu szyby ręką. Też przez to przechodziłem i strasznie się wkurzyłem, że coś w instalacji przepaliłem (a to taka drobnostka). Kluczykiem nie próbowałem ich programować, bo z przycisków działa mi to zawsze. Szkoda tylko, że ten drugi tryb często się wyrabia i już 3 razy naprawiałem te swoje przyciski.

Także już wiesz na przyszłość ;)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”