[6N2] Oświetlenie tablicy, przednia pozycja i silniczki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
modrzyk
Raczkujący
Raczkujący

[6N2] Oświetlenie tablicy, przednia pozycja i silniczki

Post autor: modrzyk »

Witam,
mam problem z Polóweczką z 2000/2001 roku jest po liftowa, ale do rzeczy.
- Nie świecą mi w ogóle światełka od tablicy (dziś kupiłem nową oprawkę, bo jedna z poprzednich była rozwalona).
Co ciekawe, w serwisie nowa oprawka z żarówką, kosztowała mniej niż na szrocie ;)
I tu moje pytanie, jaki może być od tego bezpiecznik, sprawdziłem taki mały, który jest drugi od lewej w pierwszym rzędzie 5A, wygląda ok, dlatego zapytam czy ktoś z was może mi podpowiedzieć jak idą przewody, gdzie mogą się łączyć, co sprawdzić?
Drugie moje pytanie to lewa przednia pozycja, też nie świeci, także nie wiem jaki od tego jest bezpiecznik!?
Zobaczyłem, że masa jest podłączona do światła drogowego, więc raczej chodzi o (+), ew. jakieś łączenie reflektora?
Trzecia sprawa, nie działa ustawienie wysokości reflektorów, przynajmniej nic nie słychać i nie widać żadnej zmiany.
Awatar użytkownika
zxxck
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: zxxck »

Drugie moje pytanie to lewa przednia pozycja, też nie świeci, także nie wiem jaki od tego jest bezpiecznik!?
Tutaj chyba 4 i 5 ale mogę sie mylić. Może przy lampie po prostu nie ma gdzieś styku
Trzecia sprawa, nie działa ustawienie wysokości reflektorów, przynajmniej nic nie słychać i nie widać żadnej zmiany.
Co do wysokości reflektorów w wielu polówkach to nie działa ;/

-Sprawdź bezpiecznik 44 i 45 bo to chyba te dwa są odpowiedzialne ze podnoszenie świateł
-Samochód mógł być rozbity i ten kto składał przód mógł po protu nie podłączyć tego
-No i wreszcie może sam silniczek być spalony ale to żeby aż dwa nie działały to musiałby być straszliwy pech ;/
m
modrzyk
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""zxxck""]
Tutaj chyba 4 i 5 ale mogę sie mylić. Może przy lampie po prostu nie ma gdzieś styku
A jak to jest rozwiązane?, z oprawek idą przewody, do jakiegoś głównego gniazda?
Nie widzę bo tam jest zamontowany sterownik od gazu.
No i wreszcie może sam silniczek być spalony ale to żeby aż dwa nie działały to musiałby być straszliwy pech ;/
[/quote]
A idzie to jakoś sprawdzić???

No i jeszcze sprawa tego oświetlenia tablicy, wie ktoś, jak idą przewody, gdzie wchodzą do karoserii, ew. czy gdzieś w bagażniku jest jakieś łączenie?
m
modrzyk
Raczkujący
Raczkujący

Qrcze, silniczki, a przynajmniej prawy chodzi, co słychać, ale po ruszeniu potencjometrem od podświetlenia wskaźników ;)
Za to za nic nie mogę dojść do tego jak, którędy idą przewody od podświetlenia tablicy i gdzie "wchodzą" do bagażnika.
Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie zarówno na jednym jak i drugim pinie mają zasilanie, więc bezpieczniki w samochodzie są ok.
Nie wiem też, jak zdjąć wtyczkę reflektora, żeby sprawdzić czy tam wchodzi +12 na świtało postojowe.
Awatar użytkownika
mikki68
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mikki68 »

Ciężko się tam dostać do tej wtyczki, i jeszcze tak to wykombinowali że jest to 15 centymetrowy jakby łącznik bo jego następne połączenie jest przymocowane w metalowym uchwycie pasa przedniego.
Ogólnie to jesienią zdejmowałem obie lampy bo kleiłem urwane mocowania odbłyśników.
Wszystko by ci się wyjaśniło gdybyś poluzował i opuścił zderzak odkręcając 2 śruby dolne w lampach i jedną u góry, jak masz gibkie dłonie to możesz próbować zdjąć kostkę demontując kierunkowskaz (kostka jest zaraz z brzegu) też się tam wpinałem z kablem sygnałowym do świateł dziennych :)
Moja srebrna strzała
na podtlenku LPG :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”