Polo 6N 1.4 MPI 60 KM - szklanki czy koniec silnika ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
waluś
Newbie
Newbie

Polo 6N 1.4 MPI 60 KM - szklanki czy koniec silnika ?

Post autor: waluś »

Koledzy, od kilku dni jestem posiadaczem Polo 6N z silnikiem 1.4 8V na wielopunkcie ( 44KW). I zauważyłem, że słychać szklanki, olej ma stan idealny, olej 10W40. Po odpaleniu na zimnym po chwili cichną, lecz po jakimś czasie dalej słychać, nawet na ciepłym lecz ciszej. Drugą sprawa to obrotomierz, silnik chodzi na normalnych obrotach, nie kuleje ni nic, a obrotomierz wskazuje około 400 RPM. Dodam, że w obrotku nie ma tego patyka podtrzymującego wskazówkę na zerze. Powiedzcie mi co mam robić, szklanki czy SWAP ?
w
waluś
Newbie
Newbie

Koledzy sprawa chyba się wyjaśniła, dziś się trochę przysłuchałem i jestem prawie pewny, panewki .... W sobotę będę grzebał to się dowiem.
o
okinoi
Początkujący
Początkujący

Post autor: okinoi »

Zobacz czy masz "złoto" w oleju. Jak tak to panewki bankowo.

pzdr
w
waluś
Newbie
Newbie

Zrobilem panewki, ucichlo lecz nie do konca. Zauwazylem spory luz na sworzniach tlokowych ale tego ruszal nie bede. Szklanki niestetu tez slychac lekko. Dodatkowo soszlo falowanie obrotow na wolnych miedZy 800 a 1100. Pewno przepustnica. Ostatnio czyscilem i uspokoilo sie na jakis vzas, ale odma wali lekko olejem. Pewnie membrama siadla. Jaki moze byc koszt tej odmy ? Motor APQ
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”