Witam, jest posiadaczem Polo Crossa i znajduje się w nim odtwarzacz płyt RCD200. Zauważyłem że odtwarzacz ten rysuje mi delikatnie płyty. Jak polecacie go wyczyścić? Czy jest możliwość wsadzenia do niego tzw. płyty do czyszczenia laseru?
co ci da płyta do czyszczenia laseru ? przecież to nie laser rysuje płyty tylko zanieczyszczenia zbierające się w komorze odtwarzającej płyty, moim zdaniem najlepiej wyjąć radio zdjąć górną pokrywę i wyczyścić, można przedmuchać powietrzem delikatnie to powinno pomóc
[quote=""Marcin86c""]
radio należy wymontować, wyczyścić, a soczewkę wyczyścić (patyczek do uszu + denaturat)[/quote]
Odradzam używanie denaturatu do takich rzeczy. W elektronice używam ( i polecam również Wam) czysty spiritus. Dlaczego? Denaturat zawiera w sobie pewne dodatkowe substancje (między innymi nadające kolor itp). Alkohol szybko wyparowuje, a cały syf zostaje na czyszczonym elemencie.
Aczkolwiek jak już jest wspomniane, to nie laser rysuje płytę, chyba, że soczewka wypadła, ale wtedy nie odtwarzało by płyty.
Również polecam wyciągnąć radio zdjąć pokrywę i oczyścić radio od środka, a do czyszczenia soczewki również polecam spirytus, u mnie radio/nawigacja MCD nie czytało płyt, a po oczyszczeniu soczewki działa jak nowe, robota dosłownie na 5 minut.