Witajcie, szukam i szukam i nic nie mogę znaleźć na ten temat, dziś kupiłem polo z 98r (nr vin WVWZZZ6NZXX049581) 1.0 wydaje mi się, że jest to MPI aczkolwiek nie ma napisu takiego na silniku. Problem mam w tym jak podłączyć przewody podciśnienia, bo były luźno nie połączone, wymieniłem i nie wiem gdzie który ma iść (polo się zagrzeje i obroty spadają przy dojeździe do skrzyżowania, czasem zgaśnie... i chcę zacząć od tych przewodów ). Trochę silnik nie równo pracuje i nie wiem czy to tak ma być. Wydaję mi się, że jest on trochę słaby, taki przymulony.... bardzo proszę o jakąś odpowiedź bo nigdzie nie mogę znaleźć żadnego schematu.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2014, 10:59 przez puchaty1988, łącznie zmieniany 1 raz.
nikt nie zna odpowiedzi ??
Z tym polo to jakaś masakra to mało powiedziane, vag wyrzuca błąd sony lambda- zbyt bogata mieszanka,
zmieniłem cały aparat zapłonowy, kable świece, czyściłem i adaptowałem przepustnice, (nic to nie dało podmieniłem przepustnice z brata ibizy 1.4 - nic sie nie zmienia)
sprawdziłem rozrząd, podmieniałem sondy lambda
nie mam odczytu z lambdy na vagu nie ma wykresu oscylacyjnego tylko plaska linia na każdej sondzie tak jest,
nie wiem gdzie szukać dalej już mi się kończą pomysły, a nadal gaśnie jak popracuje na wolnych obrotach, schodzi z obrotów i gaśnie, a i czujnik temp. tez zmieniłem,
Kolego, mam ten sam problem. Również mam błąd sondy lamda, oraz błąd że mieszanka jest za bogata. Do tej pory sygnał z sondy był odcyztywany na VAGu prawidłowo, jednak ostatnio auto przy ujemnych temperaturach na zewnątrz po odpaleniu gaśnie, a jak już zapali i jadę to nie ma mocy (po wciśnięciu gazu dusi się). Podłączyłem VAGa i jest coś dziwnego - sonda podczas pracy na PB ma linię, i wartość 0.04V, po przełączeniu na LPG wykres oscyluje (a sonda nie jest wogóle podłączona ponieważ to instalacja sekwencyjna). Przepustnice wymieniłem, czujnik temperatury, sondę kilka miesięcy temu również. Przepustnica adaptowana i czyszczona. Dodatkowo po nagrzaniu auta obroty falują.
ja nawet kompresje mierzyłem... i nic... 13-14 bar zmieniłem chyba wszystkie możliwe rzeczy i został mi tylko sterownik silnika do podmiany żeby sprawdzić, ale nadal nie wiem czy mam dobrze podłączone podciśnienia,
i dziwi mnie to że jak ustawiłem zapłon (przy pomocy lampy) na znaki na górnym kole od wałka rozrządu to nie wkręca się tak dobrze na obroty jak zapłon ustawiałem na słuch czy "czuja" jest lepiej
a błąd jak wyskakiwał tak wyskakuje i silnik nie równo pracuje (popracuje 30s dobrze ) delikatnie spadnie z obrotów zatrzepie nim i w tym momencie jest błąd.