Witam
W swojej polowce mam silnik 1.4 AEX 60km przejechane 180 tyś. U znajomego handlarza trafił się kompletny silnik 1.6 AEA 75km na jednopunkcie z pewnym przebiegiem 70tyś z 96 roku wraz z skrzynią za 1200zł. Pomyślałem że warto było by zmienić sobie na taki silnik, raz że ma mniejszy przebieg, jest mocniejszy, koszt założenia instalacji gazowej jest mniejszy (instalacja I generacji). W moim 1.4 aex chciałem załozyć instalację gazową ale koszt to około 2500zł, wiec kupno silnika, i założenie gazu w 1.6 wyjdzie mnie w podobnych pieniądzach a ze sprzedaży starego silnika wróci się za robociznę.
Prosiłbym o wasze opinie, czy jest to dobry pomysł (dodam że silnik dostane kompletny, z wiazką, komputerem) czy 1.6 dużo więcej pali, jak się sprawuje na gazie?
Z góry dzięki za pomoc,
Pozdro
Silnik 1.6 75PS pali od 9,8 do 12,00 w mieście w zależności od ciężaru nogi.
W trasie wygląda to ciekawiej 6,7 l/100km.
Po co gazować benzyniaka? Policz ile musisz przejechać żeby zwrócić instalację gazową.
Może lepiej pomyśleć o dieselku.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
[quote=""Rafals""]mam silnik 1.4 AEX [/quote]
to wielopunkt
[quote=""Rafals""]silnik 1.6 AEA 75km [/quote]
musisz zmienic pompe paliwa.instalacje silnika itd,resztza pasuje plug&play
AEA to monowtrysk i ma inne cisnienie na pompie
Powiedzcie mi jakby sprawa wyglądała gdybym w ogóle nie zakładał gazu, tylko chciał zmienić silnik na ten 1.6 aea tylko dla zwiększenia mocy. Jest sens? Bo cenowo wydaje mi że jest to okazja, tym bardziej że silnik ma malutki przebieg(70tyś) i skrzynia też jest po takim przebiegu, wiec wydaje się że będzie długo służył. Zapewne wzrost mocy będzie odczuwalny, bo w takiej budzie parę koni więcej powinno robić robotę, ale jak jest z spalaniem - napiszcie jak możecie jak spala ten silnik przy jezdzie ekonomicznej i z ciężką nogą
Ja na Twoim miejscu jeśli miałbym zmieniać żeby wyszło "prawie" po kosztach to tylko na AEE - jest to ta sama konstrukcja co AEX (też 8V) nie ma sensu pchać się z pełnego wtrysku na mono .. To coś jak z mono na gaźnik byle mieć więcej KM i więcej kłopotów
[quote=""suff""]sam bym przygarnal AEA z takim przebiegiem i za taka cene.[/quote]
jesli Rafal sie nie zdecyduje to sam motor za 600zł moge Ci zalatwic bez skrzyni bo wczoraj sie sprzedała