[9n3] klamka bagażnika, otwieranie klapy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

[9n3] klamka bagażnika, otwieranie klapy

Post autor: Iceman »

Panowie, szybkie pytanie.

Co mogło się stać. Przestało mi działać otwieranie klapy z pilota.

Klapę można otworzyć tylko poprzez włożenie kluczyka i przekręcenie w lewo, wtedy zamek puści.

Mam wrażenie że przestała działać klamka, bo nawet jeśli samochód i bagażnik jest otwarty i zamknę klapę, to ponownie ją otworzyć mogę tylko znowu poprzez przekręcenie kluczyka. Jeśli ruszam klamką to widać po zamku, ze jest brak reakcji.

Stało się to wczoraj jak przewoziłem zimowe koła w bagażniku, nie wiem czy to mogło mieć jakieś znaczenie, ale podczas transportu koła kilka razy na zakrętach z dość dużą siłą uderzyły w klapę od strony wewnętrznej.

Sprawdziłem nad lewym nadkolem nadkolem połączenie elektryczne i tam wszystko ok.
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Zdejmij osłonę klapy i zobacz co się stało. Trzyma na dwóch śrubach i kilku zatrzaskach.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Wychodzi na to, że sam siłownik elektryczny, który wyzwala zamek po pociągnięciu klamki przestał działać. Po ściągnięciu tapicerki zobaczysz taki większy czarny element - to będzie ten siłownik. Po pociągnięciu za klamkę wychodzi z niego raki biały, plastikowy trzpień. Sprawdź tam co się dzieje.

Pozdrawiam
U
Umberto83
Newbie
Newbie

Post autor: Umberto83 »

Sprawdź styki. Jak nie zagada to jw. spalony.Przed wymianą na nowy sprawdź mase- bagażnik lewa strona okolice lampy. Ten siłownik w razie problemów z masą zajmuje jej miejsce i się wypala. Powodzenia pozdrawiam
Volkswagen Das Auto.
Awatar użytkownika
Iceman
Swój
Swój

Post autor: Iceman »

dziwna sprawa z tym zamkiem

ostatnio odruchowo pociągnąłem za klamkę i ku zaskoczeniu bagażnik normalnie się otworzył

zamknąłem go, sprawdzam ponownie i działa :) , niestety radośc nie trwała długo bo po czwartym zamknięciu i otworzeniu znowu przestał działać

teraz jak pociągam za klamkę to słyszę taki cykanie właśnie z okolic lewego tylnego nadkola ale klamka nie działa
U
Umberto83
Newbie
Newbie

Post autor: Umberto83 »

Tam muszą być o ile pamiętam dwa kable na dwóch śrubach to jest masa sprawdź je dokładnie. Sprawdź czy nie są pomalowane czy są dokręcone lub któryś nie jest przy końcówce złamany. Zerknij też na wiązke czy w miejscu gdzie wchodzi do budy nie jest coś przetarte. Jak tam wszystko oki to w tylnej klapie pod gumową złączka z buda jest wiązka tam też sie lubią kable polamać i jak raz działa raz nie to podejrzewam że to może być tam.
Volkswagen Das Auto.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”