Nie czytasz ze zrozumieniem tego co napisałem. Iskra nie jest podawana w GMP nigdzie tak nie pisałem. Tłok w gmp ma byc kiedy płomień wywołany iskrą osiągnie całą komorę spalania i ciśnienie wywołane spalaniem będzie największe. Dlatego wyprzedza się zapłon biorąc poprawkę że płomień mysi mieć pewien czas na zapalenie całej mieszanki (rozchodzi się od iskry bodajże z prędkością 40 m/s). Spalanie detonacyjne powoduje że maksymalne ciśnienie w komorze jest przed GMP i nie mów mi że to nie powoduje naprężeń. A dziury w tłokach wylatywały od czego? Wiadomo tłok nie stanie i zawróci (bezwładność jest za duża). A skąd ECM wie że osiągnął granice wyprzedzenia zapłonu. Jak bys poczytał o systemach sterowania bosch np montowanych w leciwych już astrach F np multec S. To wiedziałbyś że czujnik spalania stukowego wykrywa czy spalanie stukowe zaszło i informuje o tym ECM. Niestety aby ECM mógł sprawdzić na ile sobie może pozwolić wyprzedza zapłon aż spanie stukowe zajdzie i wtedy cofa wyprzedzenie. Chyba że osiągnie teoretycznie idealny kąt wyprzedzenia. Za ciekawostkę podam że w Astrach F z z silnikiem c16sz (multec CFi) zasilanie LPG powodowało pojawianie się błędu "uszkodzenie czujnika spalania stukowego". Wynikało to z tego iż LPG ma wyższą liczbę octanową (125) i warunkach dużego obciążenia i niskich obrotów (ok 2000 rpm) ECM wyprzedza zapłon i czeka na wykrycie spania stukowego. Jednak spalanie stukowe nie występuje z racji zasilania LPG kąt wyprzedzenia zapłonu wchodzi zakres nieosiągalny dla nawet PB 98 i ECU zgłasza błąd. A co samozapłonu w silniku z ZI tu faktycznie błędnie użyłem słowa samozapłon chodziło mi o spanie detonacyjne którego prędkość rozchodzenia jest dużo większa (1000 m/s). Choć samozapłon też występuje bo przecież przy spalaniu stukowym początkowo prawidłowo zainicjowany proces spalania przez iskrę pod wpływem wzrostu temperatury i ciśnienia zostaje zaburzony przez występujący samozapłon w całej objętości mieszanki. Zresztą przeczytaj sobie definicję w pierwszej lepszej książce o budowie i sterowaniu silników ZI.