[6N2] Załącza alarm po otwarciu drzwi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
lukzlo22
Newbie
Newbie

[6N2] Załącza alarm po otwarciu drzwi

Post autor: lukzlo22 »

Witam drogich forumowiczów. Na wstępie chciałbym przeprosić jeśli gdzieś występuje na forum podobny wątek, ale nie mogłem niestety znaleźć nic co by dotyczyło mojego problemu.
Jestem świeżym posiadaczem, i niedawno kupiłem polówkę z 2000 roku mojej żonie. Kilka usterek typu czyszczenia przepustnicy itd, oczywiście dzięki forum już porobiłem.
Niestety pozostał mi jeden dość irytujący i uciążliwy problem.
Mam problem z alarmem, jest on fabryczny i nie posiadam kluczyka z pilotem. Jest tylko jeden kluczyk za pomocą którego otwieram i zamykam manualnie drzwi. I teraz tak: zamykam drzwi kluczykiem w lewo raz, mrugną światła awaryjne i tyle, czerwona dioda na drzwiach koło rygla nie mruga wogóle. Następnie otwieram kluczykiem drzwi w prawo, ale awaryjne już nie błyskają, po czym otwieram drzwi i po około 5 sekundach zaczyna wyć alarm. Włożenie kluczyka do stacyjki/włączenie zapłonu nie wyłącza od razu alarmu, minie może z 10-15 sekund i dopiero się wyłączy.
Próbowałem już chyba wszystkich możliwych opcji, sprawdziłem stycznik w masce i działa. W drzwiach chyba też są dobre, bo po zamknięciu drzwi światełko w podsufitce gaśnie po paru sekundach.
Jedynie zastanawia mnie przycisk wyłaczania czujnika ruchu na słupku koło kierowcy, a w zasadzie jego pozostałość. Ktoś zgubił środek, czyli nie da się nic wcisnąć. Została tylko jego ramka z wnętrznościami, czyli podświetlenie i dioda. Dioda ta mruga gdy alarm się załączy. Może to jest przyczyną tego problemu?
Czy ktoś z kolegów miał taki problem?
Pozdrawiam
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

uszkodzony czujnik rzeczywiście może być problemem
trzeba by się wybrać do serwisu aut-alarmów, chyba ze ktoś na forum się na tym bardziej zna lub miał podobny problem
l
lukzlo22
Newbie
Newbie

Witam. Myślisz o czujniku ruchu umieszczonej w podsufitce? Ja na dzień dzisiejszy zamówiłem przycisk deaktywujący czujnik ruchu. Czekam aż przyjdzie, wymienię i potem zobaczymy co dalej. Następnym krokiem ewentualnie będzie ta czujka w podsufitce. Jeśli to ten czujnik jest problemem to czy jakoś idzie go ominąć, lub sprawdzić poprawność działania?
Zastanawia mnie też brak mrugania diody na drzwiach.
Pozdrawiam
l
lukzlo22
Newbie
Newbie

Witam
Mały update, co wykombinowałem.
No więc, przycisk dezaktywujący czujkę ruchu przyszedł tak i odrazu wymieniłem go, ale niestety alarm dalej wyje po otwarciu drzwi. Wygląda na to że musiał być tutaj pilot i tylko nim da się rozbroić alarm. Tylko dlaczego on się uzbraja przy manualnym zamykaniu kluczykiem, nawet jeśli przekręcę kluczykiem 2 razy, a w drugą stronę już to nie działa(nie rozbraja go)?
W zasadzie alarm nie jest mi potrzebny tutaj do niczego, więc znalazłem moduł centralny alarmu i poprostu odłączyłem obie kostki od niego. Zamek centralny działa bez problemu. Teraz pytanie do Was przyjaciele, czy można jeździć z wypiętym modułem alarmu?

A tutaj moduł który odpiąłem:
https://db.tt/PGqPghEn

EDIT:
Witam
Dziś rozkręciłem drzwi kierowcy, pomyślałem że skoro dioda nie miga to tam może leży problem, coś z mikrostykiem przy zamku. Z diodą okazało się że poprostu była odłączona.
Na tym etapie szukania problemu dioda już działa po zamknięciu drzwi kluczykiem, czyli sygnalizuje uzbrojenie alarmu, ale już po otwarciu kluczykiem nie przestaje migać(nie rozbraja alarmu) aż do momentu włożenia kluczyka do stacyjki. Czy to normalna reakcja? czy może dioda powinna zgasnąć zaraz po otwarciu zamka kluczykiem?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”