[6N] za szerokie opony-felgi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Barman
Mały interesant
Mały interesant

[6N] za szerokie opony-felgi

Post autor: Barman »

Moi drodzy , w sobote zatrzymała mnie policja do kontroli drogowej i zabrali mi dowód ,gdyż moje felgi wystają poza obrys pojazdu.
Posiadam felgi Steffan evo 8j 4x100 ET 25, rozmiar opon 195/45/14 polo obniżone 40/40 kitem weiteca , zdjęcie nie długo zostanie dodane ,gdyż nie chce wstawiać zdjęcia nie regulaminowo.Co możecie poradzić? Może inny rozmiar opon?
Awatar użytkownika
vwmaro
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: vwmaro »

Chodzi głównie o osadzenie felgi i jej rozmiar. Masz 8j E25 więc jest małe , org ET jest 37 lub 38 (niech mnie ktoś poprawi). Wydaje mi się jeśli miałbyś 7J to spokojnie by akurat pasowały i nie wychodzily poza obrys auta. Opona ma tutaj drugorzędne znaczenie rozmiar 195/45/14 wydaje się ok. Mógłbyś podać czy wystają przód czy tylko tył czy i tu i tu ?
VW Polo 6N - Hella Black Magic
VII PKP Ślesin 2012| VIII PKP Ślesin 2013| IX PKP Ślesin 2014
Awatar użytkownika
Barman
Mały interesant
Mały interesant

przód im też nie pasował lecz bardzo konkretnie nie wystają z przodu , tył troche bardziej, niestety poprzedni właściciel twierdził , że nie będą sie czepiać.

Może spróbuje tak wstawić, oby dało rade podejrzeć.
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... d78ffc0bfc

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... 4d82242d7f

https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... fad1477642 akurat Paweliini się natrafił :D
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

ja bym się nie dał tak łatwo,... na pewno koła nie wystają bardziej jak lusterka :P
Awatar użytkownika
Barman
Mały interesant
Mały interesant

dokładnie nie dawno zerknąłem i tak naprawde koła z przodu się chowają a z tyłu nie wiele wystają.:/

[quote="Jabolek"]ja bym się nie dał tak łatwo,... na pewno koła nie wystają bardziej jak lusterka :P[/quote]

Niestety trafiłem na stołecznych Policjantów, którzy widocznie na obiad nie zarobili przez cały dzień i się strasznie uparli. Chcieli mi wcisnąć jeszcze mandat za HBM z tyłu ale się wybroniłem :rotfl:
Awatar użytkownika
vwmaro
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: vwmaro »

[quote="Barman"]dokładnie nie dawno zerknąłem i tak naprawde koła z przodu się chowają a z tyłu nie wiele wystają.:/

[quote="Jabolek"]ja bym się nie dał tak łatwo,... na pewno koła nie wystają bardziej jak lusterka :P[/quote]

Niestety trafiłem na stołecznych Policjantów, którzy widocznie na obiad nie zarobili przez cały dzień i się strasznie uparli. Chcieli mi wcisnąć jeszcze mandat za HBM z tyłu ale się wybroniłem :rotfl:[/quote]

No tego jeszcze nie grali HBM mają homologację bo to ori lampa więc jeśli chcieli ci dać za to mandat to powodzenia ja bym się odwoływał od razu (chyba że masz TYC ) ale one też raczej mają znak homologacji.
VW Polo 6N - Hella Black Magic
VII PKP Ślesin 2012| VIII PKP Ślesin 2013| IX PKP Ślesin 2014
Awatar użytkownika
Barman
Mały interesant
Mały interesant

[quote="vwmaro"][quote="Barman"]dokładnie nie dawno zerknąłem i tak naprawde koła z przodu się chowają a z tyłu nie wiele wystają.:/

Niestety trafiłem na stołecznych Policjantów, którzy widocznie na obiad nie zarobili przez cały dzień i się strasznie uparli. Chcieli mi wcisnąć jeszcze mandat za HBM z tyłu ale się wybroniłem :rotfl:[/quote]

No tego jeszcze nie grali HBM mają homologację bo to ori lampa więc jeśli chcieli ci dać za to mandat to powodzenia ja bym się odwoływał od razu (chyba że masz TYC ) ale one też raczej mają znak homologacji.[/quote]

odrazu powiedziałem że są to lampy hella , są montowane orginalnie w niektórych samochodach , zapytał się czy mają homologacje , ja odpowiedziałem tak i miałem chociaż lampy z głowy.:)
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

[quote="Barman"]zapytał się czy mają homologacje , ja odpowiedziałem tak i miałem chociaż lampy z głowy.[/quote]
Homologację, to powinien sam sobie znaleźć an tej lampie, bo Hella ma tak czytelne oznaczenia, że mógłbys spokojnie na gościa się skarżyć u góry ;]
Awatar użytkownika
Barman
Mały interesant
Mały interesant

jak już mu pokazałem to pokiwał głową i tyle z tego. a jakby dać węższą opone, to może by się schowała, co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

żeby to koło co masz się schowało musiał byś mocniej posadzić furę. Im niżej idzie tym mocniej koło się chowa, inna sprawa to np. Camber czyli negatyw. Zmiana opony na węższą da Ci tylko naciąg, ale nie zniweluje wystającego koła :)
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

btw. w świetle prawa oryginalne hbm firmy hella tracą swoją homologację jeśli nie mamy zamontowanych szpetnych odblasków które były w zestawie z lampami:
Obrazek
hbm w odróżnieniu od zwykłych lamp nie posiadają wbudowanych odblasków..
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

na felgi to tylko jak pisał Korzeń, większa gleba, camber, no i oczywiście węższa opona

chociaż camber nie powoduje że mniej wystają tylko inaczej, schowają się u góry a na dole i tak za obrys wyjdą, a i tego się czepiają
oczywiście camber to nie taka prosta sprawa bo źle ustawiony spowoduje ze autem wywiniesz się na pierwszym zakręcie jak na lodzie
Awatar użytkownika
Barman
Mały interesant
Mały interesant

no tak camber schowa górną część , może wtedy by się nie przyczepili :) gleba jest 40/40 i w sumie niżej nie zamierzam schodzić, pewnie kupie węższe koło i tyle , a moje koła pójdą na sprzedaż :) Wielkie dzięki wszystkim :) Można zamknąć:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”