[9n] problem z klimatyzacją

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rogalmichal
Newbie
Newbie

[9n] problem z klimatyzacją

Post autor: rogalmichal »

Mam polo z 2002 1,4TDI i mam problem z klimą(ręczny Climatic). Jak się ruszy jeszcze chodzi ale po chwili zaczyna grzać. Gazu jest odpowiednia ilość i ciśnienie w instalacji jest ok.Na serwisie kazali mi rozebrać kokpit i sprawdzić czy to siłownik od przepustnicy, czy jakiś popychacz. Czy na prawdę muszę rozbierać pół auta żeby zlokalizować usterkę?
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

Post autor: McGrady »

czyli po chwili Ci przestaje działać klimatyzacja ? dobrze rozumiem ?

najprawdopodobniej będziesz miał do wymiany przekaźnik klimatyzacji, znajduję się on pod lewym reflektorem (pod akumulatorem)
r
rogalmichal
Newbie
Newbie

Post autor: rogalmichal »

Klima chodzi bo sprężarka się nie wyłącza i rurki są zimne, tylko z nawiewów zaczyna lecieć gorące powietrze.
Awatar użytkownika
Zioło69
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Zioło69 »

U mnie po pewnym czasie jest to samo, niby klima włączona, a z otworów wentylacyjnych leci sauna! :o Wyłączenie silnika i wyciągnięcie kluczyka ze stacyjki czasem pomaga. To może być silniczek od potencjometru temperatury. Albo właśnie jakiś podzespół klimy się kończy i daje znać aby go wymienić.
Awatar użytkownika
Nemesis
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Nemesis »

Ja miałem to samo. VCDS zglaszał błędy 3 silniczków sterujacyh klapami nawiewu. Rozebrałem je, wyczyściłem i na razie mam spokój.
p
poloiv_user
Newbie
Newbie

Post autor: poloiv_user »

Ja mam to samo. Wariują silniczki od klapek. Nie ważne czy ustawiam zimno/ciepło to mi się co jakis czas klapki losowao domykają otwierają.
Już pytałem jednego "fachowca" co i jak i powiedział mi, że do wymiany te silniczki są - ~ 200 zł robotę + silniczki a one podobno nie są tanie ~200 zł jeden a potrzebne są dwa.
VW Polo IV 9N 2002r. 1.4 16V BBY
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”