Witam, od jakiegos czasu wywala mi jakze znany kazdemu posiadaczowi 9n i nie tylko blad :
Egr System: Excessive Flow. Za duzy przeplyw. Moje pytanie to.
1.Czy jak zaslepie go to czy bedzie dalej wyskakiwal blad?
2.W ktorym miejscu zaslepia sie egr? Przy silniku? Miedzy mocowaniem egr a zaworem egr czy miedzy zaworem egr a rurką.
Moje objawy to:
Zawsze rano odpala za 2 razem, za pierwszym gasnie, czesto jak odpalam po postoju auto zwawiej chodzi itd, po czasie zaczynac sie mulic i coraz slabiej reaguje na gaz, od czasu do czasu wyskakuje check wlasnie z tym bledem. Poradzcie cos..
wymontuj egr i go wyczyść na początek, bo pewnie masz tam tyle fuzlu że się ruszyć nie może
do zaślepienia używa sie specjalnych płytek które można kupić w internecie
zaslepia się kanał prowadzący od kolektora wydechowego do zaworu egr z obu stron tej rurki lub tylko z góry miedzy rurką, a zaworem (często dostęp do kolektora wymaga rozebrania całego dolotu)
niektóre sterowniki wykrywają zaślepienie zaworu, a inne nie
Czyscilem juz ostatnio egra, wlasciwie nie bylo tam co czyscic ale pomachalem trochi pendzlem z benzyna. Jak sprawdzic czy prawidlowo dziala? Ma otwierac sie przy dodawaniu gazu?
[quote="halabalala71"]Czyscilem juz ostatnio egra, wlasciwie nie bylo tam co czyscic ale pomachalem trochi pendzlem z benzyna. Jak sprawdzic czy prawidlowo dziala? Ma otwierac sie przy dodawaniu gazu?[/quote]
Jak masz elektroniczny EGR to możesz wykonać test komputerem będziesz wtedy słyszał jak się otwiera i zamyka
Chodzi Ci o test wyjsc prawda? Wlasnie robilem ostatnio i za pierwszym razem slyszalem jak egr pracuje, chwile pozniej probowalem ponownie ten test i juz nie slyszalem aby cos tam klikalo w nim. A jesli chodzi o blad to jest on sporadyczny. W weekend zaslepie egr jakas blaszka i zobacze czy to cos pomoze.
Jakie powinno byc napiecie ma zaworze egr na biegu jalowym (odczyt z poziomu vag-a) i czy po dodawaniu gazu powinno sie zmieniac?
U mnie na jalowym jest mniej wieceh stale 0.9 V przy dodawaniu gazu nie zmienia sie prawie.
Witam, odswiezam temat bo pojawiaja sie problemy z tym egr.
Wyskakuje mi ten sam blad sporadycznie plus do tego dochodzi:
17560 - Long Term Fuel Trim Additive Air Bank 1: Range 2: System too Lean
P1152 - 35-10 - - - Intermittent
Wyczytalem gdzies na forum innym, kolega mial identyczny przypadek i pomoglo zaslepienie egr + wymiana filtrow gazu itd.
Powiedzcie mi prosze w ktorym miejscu go zaslepic:
Od strony rurki (za nia juz spaliny leca do kolektora dolotowego), miedzy zaworem egr a mocowaniem egr, czy miedzy mocowaniem egr a blokiem z ktorego wychodza spaliny???
Ogolnie chodzi mi o to czy spaliny maja dojsc do egr-a i zaslepka ma byc za nim, tzn spaliny dostana sie do zaworu ale dalej juz nie. Czy maja byc po prostu zablokowane od razu przy wyjscie z bloku/kolektora wydechowego( wtedy nie dochodza w ogole do zaworu)
Błąd dotyczy ubogiej mieszanki utrzymującej się przez dłuższy czasz. Czyli z dużo powietrza lub za mało paliwa/gazu. EGR zaślepienie tak ale tylko gdyby był cały czas niedomknięty/otwarty (a o to dba czujnik jego położenia i wywala stosowny błąd). Prędzej bym obstawiał złą regulacje gazu (czasem wymiana filtrów pomaga bo regulacje robi się po serwisie) lub dodatkowe powietrze z dziury w dolocie lub systemu EVAP .
No wlasnie jutro jade po filterki i powymieniam. Ale napisales o systemie EVAP, to jest ten system od par paliwa prawda? Tutaj cos by sie moglo zgadzac bo borykam sie rowniez z problemem takim ze czuc oparami paliwa wlasnie tam z okolic bagaznika i prawego tylnego nadkola. Jednak kiedys szukalem tam nieszczelnosci i nie znalazlem. Zebys dostac sie tam konkretnie to musialbym zdjac bak a co za tym idzie tylna belke.
Ale czy taka nieszczelnosc az tak wplywalaby na osiagi?
Zależy jak duża jak czuć opary to dziurawy przewód z jednej strony daje oparami a z drugiej zasysa lewe powietrze. Ale jak problem z osiągami to raczej filtry gazu i/lub regulacja.