[9N] Kontrolka ABS - swieci się bez przerwy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
marcinvw9n
Newbie
Newbie

[9N] Kontrolka ABS - swieci się bez przerwy

Post autor: marcinvw9n »

Witam,

Miałem problem takiego typu, że zapalała mi sie kontrolka i gasła, zapalała, gasła no i w koncu zapaliła się na stałe i abs-u brak. Byłem na podłaczeniu VAG i mechanik powiedział mi, że nie mam zasilania na pompie ABS. Zbytnio nie wiem jak to sprawdzić. Mogę w jakiś sposób to skontrolować samemu?

Pozdrawiam
Marcin

VW Polo 9n 2003r 1,2 12V
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""marcinvw9n""]Witam,

Miałem problem takiego typu, że zapalała mi sie kontrolka i gasła, zapalała, gasła no i w koncu zapaliła się na stałe i abs-u brak. Byłem na podłaczeniu VAG i mechanik powiedział mi, że nie mam zasilania na pompie ABS. Zbytnio nie wiem jak to sprawdzić. Mogę w jakiś sposób to skontrolować samemu? [/quote]
musiałbyś podać dokładne kody błędów. kabel do 9n to koszt max 40zł i sam sprawdzasz błędy.
Możesz też sprawdzić czy bezpieczniki odpowiedzialne za ABS są ok. nie pamiętam czy na aku w 9n są dodatkowe bezpieczniki. jeżeli są to sprawdź tam czy coś nie jest zaśniedziałe, nie łączy. Znam przypadki że to był powód odłączenia pompy ABS.
co do tego jak sprawdzić czy na pompie rzeczywiście nie ma zasilania, musza wypowiedzieć się mądrzejsi ode mnie.
no ale podstawa to błąd jaki wywaliło.
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mavq »

[quote=""marcinvw9n""]Witam,

Miałem problem takiego typu, że zapalała mi sie kontrolka i gasła, zapalała, gasła no i w koncu zapaliła się na stałe i abs-u brak. Byłem na podłaczeniu VAG i mechanik powiedział mi, że nie mam zasilania na pompie ABS. Zbytnio nie wiem jak to sprawdzić. Mogę w jakiś sposób to skontrolować samemu?

Pozdrawiam
Marcin

VW Polo 9n 2003r 1,2 12V[/quote]

Tak samo miałem w 6n sprawdź czujniki przy kołach :beach:
m
marcinvw9n
Newbie
Newbie

Dzisiaj nie malem czasu, ale moze jutro spojrze w garażu na bezpieczniki bo to troche uciazliwe zimą bez ABS.

Mam jeszcze pytanie, czy jak znajdę ewentualna przyczyne to automatycznie pompa zacznie mi działaś, czy będę musiał jechać na komputer i wykasować ewentualne błędy.

Odpowiadam na pytanie o kod błedu.

Jak podłaczałem się pod komputer u mechanika to powiedział mi, że Pompa nie ma zasilania.

Zainwestuję w ten kabelek bo to uciązliwe ciągle do kogos jeździć i się prosić o pomoc.

Pozdrawiam
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Sprawdź bezpiecznik na akumulatorze. Od pompy ABS są na górze pokrywy aku takie płytkowe (wyglądają jak ósemki).
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""marcinvw9n""]Mam jeszcze pytanie, czy jak znajdę ewentualna przyczyne to automatycznie pompa zacznie mi działaś, czy będę musiał jechać na komputer i wykasować ewentualne błędy[/quote]
Jeżeli usuniesz problem na tyle żeby to zasilanie powróciło, to pompa zacznie działać i zniknie błąd na zegarach. w sterowniku przy błędzie pojawi się opis intermitten (sporadyczny, który kiedyś wystąpił i została usunięta usterka).
m
marcinvw9n
Newbie
Newbie

Panowie naprawiłem bład. Bezpiecznik nr 6 był przerwany, dzisiaj udało mi się tylko założyć jeden na drugi taka prowizorka i jutro kupie nowy 40A bo dzis swięto.

Faktycznie dopiero w momencie jak osiągnąłem chyba 10 czy 20 km/h kontrolka zgasła.

Także dziękuje bardzo za pomoc Panowie.

Pozdrawiam.
t
tornado
Początkujący
Początkujący

Post autor: tornado »

[quote=""marcinvw9n""]Panowie naprawiłem bład. Bezpiecznik nr 6 był przerwany, dzisiaj udało mi się tylko założyć jeden na drugi taka prowizorka i jutro kupie nowy 40A bo dzis swięto.

Faktycznie dopiero w momencie jak osiągnąłem chyba 10 czy 20 km/h kontrolka zgasła.

Także dziękuje bardzo za pomoc Panowie.

Pozdrawiam.[/quote]

Mialem tak samo pytanie tylko co bylo przyczyna ze rozwalilo bezpiecznik
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

One przepalają się od starości. Bez przyczyny.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
WNS
Newbie
Newbie

Post autor: WNS »

mam taki sam problem, tylko, ze mi kontrolka nadal nie gaśnie. Komputer pokazywał że to czujnik w lewym tylnym kole i, coś pompą. Bezpiecznik wymieniony ( bo również mi padł ) czujnik wymieniony, a kontrolka dalej świeci. Jakieś pomysły ?

podaje screeny VCDS
http://zapodaj.net/6f0e9b481f6ab.jpg.html
http://zapodaj.net/efc149a3b045b.jpg.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”