[6n2] Trzaski z rury wydechowej, szarpanie, nierówna praca

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

H
Hehe
Newbie
Newbie

[6n2] Trzaski z rury wydechowej, szarpanie, nierówna praca

Post autor: Hehe »

Na zimnym silniku często silnik nierówno pracuje, zwłaszcza na początku jazdy.Na komputerze nie mam żadnych błędów, poza zaworem egr (stały błąd, zawór uszkodzony elektrycznie), cały czas świeci sie ikona abs i check engine. Raz mi się zdarzyło jak właśnie silnik szarpał, że migała pulsacyjnie ikona check engine. Jak szarpie lub nierówno pracuje to czasem słychać takie delikatne trzaski jakby z rury wydechowej. W czasie przyśpieszania czuć że nierówno pracuje. Jest tak na początku jazdy, czasem przez kilka kilometrów, kiedyś nierówna praca była przez 40 km (zwłaszcza podczas przyśpieszania), potem już było w porządku.
Cewkę mam nową, wymieniona pół roku temu. Jakiś kabel zasilający cewkę i/lub chyba wał korbowy wymieniony, bo zgnił. Czujnik wału korbowego też wymieniony jakieś pół roku temu. Świece i przewody zapłonowe wymieniane 2 lata temu (przejechane około 15 tys km). Filtr paliwa wymieniony rok temu. Olej w silniku wymieniony rok temu. Jedyną rzecz, jaką dzisiaj zauważyłem to mało oleju w silniku, miałem minimalny stan, uzupełniłem już.
W czym może być problem?
Polo 6n2 benzyna 1.0, 2001.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""Hehe""]W czym może być problem?[/quote]
[quote=""Hehe""]nie mam żadnych błędów, poza zaworem egr (stały błąd, zawór uszkodzony elektrycznie)[/quote]
sam sobie odpowiadasz w czym tkwi problem

jaki kod błędu?
H
Hehe
Newbie
Newbie

Post autor: Hehe »

Uszkodzony zawór egr może takie coś powodować? Nie pomyślałem o nim, bo tak już jeżdżę dobre kilka lat.
Mechanik mi zasugerował żeby wymienić. Spojrzał na zawór, powiedział że elektrycznie uszkodzony, niewiadomo czemu i żeby wymienić.
Kodu niestety nie pamiętam. Wiem tylko że mechanik mówił tylko że to błąd stały i zawór do wymiany.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”