[9N] Zapach benzyny lub oparow/Demontaz zbiornika paliwa...

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
halabalala71
Początkujący
Początkujący

[9N] Zapach benzyny lub oparow/Demontaz zbiornika paliwa...

Post autor: halabalala71 »

Witam, od jakiegos czasu mam problem z zapachem benzyny, oparow benzyny wydobywajacymi sie spod auta. Zapach jest na tyle uciazliwy ze przy otwartej szybie od pasazera dostaje sie on do srodka, jest to ciezki, gryzacy zapach jakby rozgrzane paliwo lub opary benzyny. Myslalem ze to pompa i rzeczywiscie byla slabo dokrecona, poprawilem i spod kanapy juz nie smierdzi jednakze dalej ostro daje po nosie przy otwartych oknach, oraz jak juz autko stoi jeszcze przez jakis czas mozna wyczuc kolo samochodu ten mocny zapach. Jest tak rowniez na LPG. Pytanie do znawcow, czy maja jakis pomysl co moze byc przyczyna?

Filtr oparow paliwa sprawdzony-drozny
Filtr paliwa sprawdzony-nie cieknie
Przeciekow brak, nie zlokalizowalem.

Pozostaje chyba sciagnac caly zespol od wlewu, po bak, oslone podwozia i do obejrzec wszystko az do silnika.

Drugie pytanie to jak sciagnac zbiornik, a mianowicie czy da sie to zrobic bez odkrecania tylnej belkI?
Awatar użytkownika
Wojciechus
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Wojciechus »

a jesteś pewny, że nie ciągnie od przodu auta? Może jakaś uszczelka puszcza i gorące smrodki idą.
h
halabalala71
Początkujący
Początkujący

Sprawdzalem i ewidentnie czuc z tylu samochodu... Jest to naprawde mocny/gryzacy zapach paliwa/oparow paliwa. Troche tez jakby paliwo rozgrzane nie spalone... Dziwne jest to ze na LPG rowniez go czuc
Awatar użytkownika
Minimarek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Minimarek »

Niedawno wymieniałem zbiornik paliwa w mojej 9n. Niestety bez zdejmowania belki się nie obejdzie. Na początku radzę ściągnąć prawe tylne koło, odkręcić nadkole i tam przyjrzeć się, czy nie ma jakiejś nieszczelności czy coś. Skoro to jakby rozgrzane paliwo to sprawdź czy nie kapie gdzieś od strony tłumika. A czy gdy samochód dłużej postoi w jednym miejscu, nie ma pod nim żadnej plamy?
k
krzychobal
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzychobal »

zanim wymontujesz zbiornik ,sprawdż najpierw filtr paliwa pod podłogą,przed prawym tylnym kołem.U mnie sparciał oring który uszczelnia zawór ciśnieniowy,filtr puszczał paliwo,czuć było benzynę,filtr rosił paliwem. Wymiana filtra załatwiła problem.
h
halabalala71
Początkujący
Początkujący

Sory, zapomniałem wypisać co sprawdzałem: filtr paliwa oczywiście sprawdzony, wszystko z nim ok, pod autem żadnych plam nie ma związanych z paliwem. Dokręciłem również pompę paliwa pod kanapą ponieważ była słabo dokręcona i śmierdziało również stamtąd, lecz to nic nie dało. Ewidentnie zapach wydobywa się z zewnątrz auta, najbardziej go czuć stojąc z tyłu auta ale nie wydobywa się z rury wydechowej.
h
halabalala71
Początkujący
Początkujący

Za kazdym razem kiedy po krotszej/dluzszej jezdzie otwieram bagaznik bucha mi oparami w nos, dookola auta rowniez czuc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”