[9N] Skrzypienie przy zaciągniętym hamulcu ręcznym

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
aviator
Mały interesant
Mały interesant

[9N] Skrzypienie przy zaciągniętym hamulcu ręcznym

Post autor: aviator »

Co może być przyczyną, że przy zaciągniętym ręcznym polówka skrzypi? najczęściej daje się to odczuć przy wysiadaniu - chrobocze jak nie wiem co.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

zaciągasz do końca czy na 1/2 ząbek?
najczęściej robią tak po prostu hamulce gdy trzymają tylko lekko a nie na maxa, mi tak robią w aucie gdy zaciągnę na 1 ząbek co na płaskim terenie wystarcza
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Mam to samo. Też myślałem, ze to hamulce - że np. jedno koło słabiej złapało. Jednak ostatnio zaobserwowałem to nawet gdy samochód stoi na nożnym hamulcu. Zatrzymałem się po 3 pasażerów. Gdy polówka stała na wciśniętym stopie, w momencie wsiadania ludzi, auto skrzypiało...
Jednak uważam że jest to normalne. Buda na zwieszeniu cała siada. Z tyłu jest belka, przez co na skutek zmiany wysokości zawieszenia koła normalnie obróciłby się delikatnie o powiedzmy pół centymetra przód/tył (punkt przymocowania belki do nadwozia nie jest w osi kół) . Hamulec zaciągnięty więc zrobić tego nie mogą. Powstają naprężenia, które tym się objawiają - myślę, że to gdzieś na gumach tylnej belki.
G
GalaktykaS
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: GalaktykaS »

Możliwe ze guma belki, ale ja dorzucę tzw. swoje "3 grosze". U mnie skrzypienie powodują pozostałości płynu hamulcowego w bębnie hamulca. U mnie cylinderek rozszedł się poza granice maximum (nawiasem mówiąc chciałbym zobaczyć na oczy mechaniora który wymieniał te klocki w niemczech). Po naprawie bęben i hamulce wyczyściłem z płynu, ale nie wyczyściłem spirytusem jak to zalecają w książkach serwisowych. Wcześniej takich objawów nie miałem.
Jak hamujesz noznym hamulcem to tez tylnia belka "pomaga" hamować poprzez regulator siły hamowania i tylny hamulec tez hamuje.

Napisane z C5303.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”