[all] jak zabezpieczysz polerowany rant

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

[all] jak zabezpieczysz polerowany rant

Post autor: Anonymous »

jak w temacie ,zamierzam sobie za 2 miesiace gdy sciagne kola wypolerowac ranty na lustro ,jak je zabezpieczyc gdy skoncze zeby przetrzynaly zime w garazu ? nie mowie o bezbarwnym itd ,raczej o zaklejeniu czyms zeby sie nie utlenialy ,macie jakies rady ?
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

Są bezbarwne folie zabezpieczające do oklejania lakieru, w tym przypadku tez powinny się sprawdzić.
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Co ma się niby stać w garażu? Jakby od leżenia w pomieszczeniu coś się miało robić toby się nie dało jeździć tak ;)
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: garbatymarcin »

Raczej koledze chodzi o to, żeby polerować teraz, a założyć na wiosnę, żeby nie musiał znowu polerować ;)
Było: 1302 \'71, 86c \'87, 6n \'97
Jest]Derby 86c \'82[/url], CG9 \'00
Awatar użytkownika
nick
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: nick »

[quote="Borek"]Co ma się niby stać w garażu? Jakby od leżenia w pomieszczeniu coś się miało robić toby się nie dało jeździć tak ;)[/quote]

Niezabezpieczone aluminium np. przez farbę utlenia się poprzez działanie wilgoci i powietrza w postaci szarego nalotu... nie ma to wpływu na jazdę, tylko wygląd...
Awatar użytkownika
VWV
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: VWV »

nic się nie stanie, przecież felga nie będzie narażona na czynniki atmosferyczne itp.
Wiosną może tylko poprawić efekt WOW lekko ręcznie przeciągając szmatką z pastą :oki:
A
Anonymous

[quote="garbatymarcin"]Raczej koledze chodzi o to, żeby polerować teraz, a założyć na wiosnę, żeby nie musiał znowu polerować [/quote]

tak wlasnie o to chodzi
Awatar użytkownika
gti21
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: gti21 »

z Autosolu jest olej zabezpieczający polerkę
http://autosol.pl/index.php?s=ochrona_m ... _aluminium
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: garbatymarcin »

Ewentualnie jest jeszcze jedna opcja. Teraz daruj sobie polerkę, przepoleruj jak się zima będzie kończyć ;)
Było: 1302 \'71, 86c \'87, 6n \'97
Jest]Derby 86c \'82[/url], CG9 \'00
Awatar użytkownika
Kubrick
Fanatyk
Fanatyk
Kontakt:

Post autor: Kubrick »

Moje felgi są wypolerowane 3 lata temu, zimują w niezbyt suchym garażu i wystarczy przed sezonem przetrzeć je ręcznie pastą aluchrom.
G
GalaktykaS
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: GalaktykaS »

Tak jak wyżej mówili: albo czekaj aż zima się skończy i poleruj dopiero, kolejna opcja to spoleruj i regularnie odnawiaj polerke lub nawet spoleruj i przyśnij klarem(tzn. bezbarwnym lakierem) lub oklej jakąś folią bezbarwną (osobiście mogę polecić jakiekolwiek folie na bazie 3m- na nich nie mogłem się zawieść, jak i pewnie inni forumowicze- ogólnie sprawdzona marka moim zdaniem pod warunkiem że dobrze przygotujesz podłoże przed naklejeniem).

Napisane z C5303.
W związku z tym, że ludziom przeszkadza fakt, że mogę pisać bez polskich znaków, ale zdarza się że piszę z androida i chińskiej klawy na usb, to staram się pisać na innych urządzeniach z polskimi znakami.
"łatwiej dawać głupia wymowke"- nawet nie chce mi się tworzyć takich historyjek, ot- taka prawda. Jeśli to czytasz to pozostaje mi życzyć Ci Miłego Dnia. Pozdrawiam.
A
Anonymous

nie chcesz żeby się utleniało to przesmaruj olejem albo jakimś smarem/tawotem i tego nic nie ruszy
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Ścieranie tawotu, smaru czy oleju z wypolerowanego na IGŁĘ lustro aluminium (bo mam nadzieje ze o takim tu mówimy)... nie jest ani niczym łatwym, ani przyjemnym i po całej akcji i tak będzie trzeba polerować... wiem co mówię. Poza tym do takich lepkich środków na 100% będzie Ci się lepił brud, kurz itd i później przy ścieraniu będzie Ci to rysować alu.

Jeśli masz naprawdę ranty lustrzane (bo w innym przypadku to mija sie z celem) i nie chcesz żeby ani trochę zaszły mgiełką, oklej je dobrze folią, wg mnie może to być nawet strecz czy zwykła śniadaniówka (fajnie się lepią do gładkich powierzchni i nie mają kleju czy innych wynalazków), byle by było to zrobione dokładnie, bez żadnych pęcherzyków, fałd itp. Dodatkowo osłoń od światła i tyle.

:hello:
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Tak, a do tego próżnia w garażu i temperatura dokładnie 25.697st Celcjusza... :crazy:
Nie przesadzajmy, polerka sama z siebie, pod dachem w suchym miejscu nie utlenia się w sposób, który jesteśmy w stanie dostrzec. Skoro w normalnie jeżdżącym po dworzu aucie wystarczy ze 3 razy w sezonie przelecieć szmatką i pastą do alu
A
Anonymous

Może kolega ma garaż podwodny zalany roztworem solnym z Morza Czarnego ze się tak boi o te ranty? :jester:

Ja tylko dałem możliwy ale nie koniecznie hmm.. praktyczny sposób na zabezpieczenie rantów.
W 86c miałem polerowany rant który od czasu zakupu do czasu sprzedaży nie został prze polerowany i nic mu się nie stało specjalnie, jak matowy był w dniu zakupu tak samo matowy był po 2 latach. Więc prze te kilka miesięcy zimy nic na pewno się nie stanie i nie znajdziesz felg z wżerami na 3mm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”