[6N/6N2] Naprawa tylnych lamp Hella LED

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
nick
Mały interesant
Mały interesant

[6N/6N2] Naprawa tylnych lamp Hella LED

Post autor: nick »

Jeżeli diody w twojej lampie LED te pod kątem (2 rzędy po 3 diody) nie świecą bądź przerywają, a po włożeniu palca przez wejście żarówkowe od tyłu lampy i dociśnięciu płytki wszystko jest w porządku, lub na płytce i lutach jest wyczuwalny luz to może ci pomóc to co napisałem poniżej..

Widok lampy z przodu i zaznaczone niedziałające diody..

Obrazek
Obrazek

Widok lampy od tyłu..

Obrazek

Wykroiłem w niej otwór, pierw zaznaczyłem otwór nożem na kształt kwadratu, a później jak już się wbiłem to wyciąłem brzeszczotem ów kwadrat, pamiętając iż plastik przy krojeniu sypie się do środka lampy i będzie widoczny co popsuje efekt, a trudno go później usunąć..

Obrazek
Obrazek

Tu zaznaczyłem luty które w moim przypadku były luźne (boczna ta mniejsza płytka trochę latała) poprawiłem je. Sprawdź przy okazji czy inne luty nie są luźne, przez dotyk możliwy będzie wyczuwalny luz..

Obrazek
Obrazek

Gdy wszystko działa i wszystkie diody świecą, sprawdź poprzez lekkie potrząsanie lampą czy również jest ok. Zakładamy w otwór wykrojony kawałek plastiku podklejając go taśmą od dołu (od strony płytek) i na zewnątrz, bądź też można użyć silikonu i wkleić kawałek, a wszystko powinno być ok.

WAŻNE: Istnieje możliwość poprawienia owych lutów poprzez wejście od żarówki (patrz foto), oczywiście używając lutownicy kolbowej. Nawet jak "przytopimy" lekko wejście żarówki to nic nie szkodzi ponieważ przez nie wychodzą tylko dwa kable...Nie trzeba będzie wtedy "kroić " lampy od tyłu, oszczędzi nam to niepotrzebnej pracy jak i lampa nie będzie wyglądała jak po "operacji"

Obrazek

P.S Gdyby w przyszłości zdjęcia wygasły, a komuś by pomogły proszę pisać na pw, a wstawię nowe..
Ostatnio zmieniony 21 mar 2018, 14:54 przez nick, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”