[6n]swap deski z 6n2,problem z podswietleniem przyciskow

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

C
CzarnY-NH
Newbie
Newbie

[6n]swap deski z 6n2,problem z podswietleniem przyciskow

Post autor: CzarnY-NH »

Szukalem wszedzie ale nie moge znalezc odpowiedzi.
Zrobilem swap deski z 6n2 i uporalem sie prawie ze wszystkimi przewodami oprucz dwuch,a sa to: panel sterujacy nawiewem i pokretlo do rozjasniania i sciemniania podswietlenia.
W pierwszy przypadku dziala wszystko oprucz podswietlenia panelu i przycisku do zamknietego obiegu powietrza(tego nie bylo w 6n)dodam ze wszystkie przewody z bialej wtyczki zostaly podlaczone,za to z czarnej wtyczki wychodzi pięć przewodow,trzy z nich podlaczylem pod silniczek klapki(kolor do koloru)i zostaly mi dwa przewody z ktorymi nie wiem co zrobic:1.niebiesko/czarny 2.szaro/czarny .W drugim przypadku dzialaja wszystkie swiatla tylko nie wiem do czego podlaczyc te trzy kabelki wychodzace z pokretla do regulacji jasnosci a sa to 1.szaro/niebieski 2.szary 3.brazowy.
Moze ktos wie jak sie z tym uporac.

Maciek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

W 6n1 regulacje podświetlenia miałeś razem z włącznikiem świateł. w desce 6n2 regulacja jest oddzielnym pokrętełkiem. trzeba by sprawdzić na schematach jakie kabelki odpowiadały za ściemniacz w kostce do włacznika w 6n1.

Jeżeli chodzi panel sterowania nawiewem, to w 6n1 obieg zamknięty był tylko wtedy jeśli miałeś klime. kabelkologii nie pamiętam. tu również przydałoby się zerknąć w schematy.
Jeżeli masz czas i odpowiednio zapału oraz odrobinę kumasz po angielsku lub niemiecku to polecam zainstalować coś takiego jak ELSA jest to elektroniczny katalog, coś jak ETKA dla grupy VW. tam są wszystkie schematy elektryczne jakie potrzebujesz. warunek dostępu do schematów jest jeden - uruchomienie w języku niemieckim lub angielskim. w innych językach schematy nie są widoczne.

BTW, posta napisałeś tak chaotycznie, że ledwie można coś zrozumieć. zredaguj go trosze lepiej, bo jest masakra.
C
CzarnY-NH
Newbie
Newbie

Post autor: CzarnY-NH »

[quote=""czaja""]W 6n1 regulacje podświetlenia miałeś razem z włącznikiem świateł. w desce 6n2 regulacja jest oddzielnym pokrętełkiem. trzeba by sprawdzić na schematach jakie kabelki odpowiadały za ściemniacz w kostce do włacznika w 6n1.

Jeżeli chodzi panel sterowania nawiewem, to w 6n1 obieg zamknięty był tylko wtedy jeśli miałeś klime. kabelkologii nie pamiętam. tu również przydałoby się zerknąć w schematy.
Jeżeli masz czas i odpowiednio zapału oraz odrobinę kumasz po angielsku lub niemiecku to polecam zainstalować coś takiego jak ELSA jest to elektroniczny katalog, coś jak ETKA dla grupy VW. tam są wszystkie schematy elektryczne jakie potrzebujesz. warunek dostępu do schematów jest jeden - uruchomienie w języku niemieckim lub angielskim. w innych językach schematy nie są widoczne.

BTW, posta napisałeś tak chaotycznie, że ledwie można coś zrozumieć. zredaguj go trosze lepiej, bo jest masakra.[/quote]

Dzieki za szybka odpowiedz.
Z angielskim nie mam problemu wiec z checia zainstaluje ELSA bo nie raz szukalem schematow i bylo trudno cos znalezc.Gdzie mozna pobrac ten program?
Sorry za ten caly haos ale pisalem posta z telefonu z rozbitym ekranem i co chwile mnie wywalalo z forum :?
Poradzilem juz sobie z regulacja podswietlenia tylko dalej mi nie swieci panel nawiewu,wydlubalem zarowke i jest nie spalona wiec trzeba bedzie postudiowac kabelki niestety :banghead:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""CzarnY-NH""]Gdzie mozna pobrac ten program?[/quote]
tego ci wprost napisać nie mogę. musisz wyguglać sobie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”