Instalacja gazu.......

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

C
Czarownik
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Instalacja gazu.......

Post autor: Czarownik »

Witam wszytskich.
Jestem po raz pierwszy na owym forum:) wczoraj zarejestrowalem sie:) przejde do rzeczy bo nie ma sensu pisac duzo :)
Mam poloweczke, 1.3 60km i chcialbym zalozyc do niej gaz(wydatek nie za duzy bo okolo 1200-1300zl). a Pytanie brzmi tak. czy warto do tego silnika zalozyc gaz???
jak duzo strace na mocy przy zalozeniu gazu??
i jaki gaz zakladac??

p.s przepraszam jesli sie temat powtorzyl, jak jest juz taki na forum to prosze o podanie linku albo opisanie co o tym myslicie:)))

pozdr..:) :-D
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

Szukajka nie gryzie :P jest tego duzo. np. viewtopic.php?f=13&t=6424
viewtopic.php?f=13&t=470&hilit=MONTA%C5%BB+GAZU

Mam poloweczke, 1.3 60km
1.3 maja 55KM ;)
Obrazek
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Wg. mnie instalowanie gazu takie trochę psucie silnika.Konstruktorzy zbudowali je aby jeżdziły na benzynę czy olej a nie na gazie.
Ale jak chcesz, może to ja jestem uprzedzony.
Jak nie robisz dużo km to po co zakładać,chyba że jest inaczej.
Pojemnośc 1.3 to palic dużo nie powinien.
Ale jak zawsze diecezja nalezy do Ciebie!
C
Czarownik
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

witam ponownie:))

dzieki za podrzucenie mi linkow ale nic z tego bo sa tam opisane montowanie gazu do polowki 1.6 a ja mam 1.3 i chcialbym sie dowiedziec czy jest odczuwalna roznica na gazie a na benzynie..

p.s tak masz racje mam 55km, a nie 60... zgadzam sie z Toba:):)

i jaki gaz radzicie zamontowac do tego silnika:)?
k
krakus84
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krakus84 »

Ja mam 1.4 60KM , gaz sekwencyjny średnie spalanie wynosi 8.62l na 100km. Spadek mocy jest nieodczuwalny nawet jest brak.(nie wiem jak na zwykłej instalacji ale na sekwencji jeździ się jak na benzynie)
Oszczędność jest bo miesięcznie robię ok 1100km także jazda na gazie kosztuje mnie grosze.
A
Archeo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Archeo »

@krakus84 jakiej firmy masz ta sekwencje?
Obrazek
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

[quote=""adik1979""]Wg. mnie instalowanie gazu takie trochę psucie silnika.Konstruktorzy zbudowali je aby jeżdziły na benzynę czy olej a nie na gazie.
[/quote]
a dorożki zrobili żeby były ciągnięte przez konie a nie mocować do nich silniki a popatrz co się porobiło
[quote=""adik1979""]może to ja jestem uprzedzony.
[/quote]
jestes:D

czarownik,czarownik: zakładać gaz można ale jak już to sekwencję i nie za 1200 zł. Gaz ma swoje wady i zalety, jednak jeżeli chcesz zakładać gaz to musi to być zrobione dobrze, szczególnie ważne wtedy jest pilnowanie wymian filtrów i pilnowanie całego układu gazu. Wtedy będzie ci autko służyło długo i dobrze. w przeciwnym wypadku będziesz miał sporo problemów.
C
Czarownik
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Borys Borys...
zalozyc sekwencje... ciekawe ile kosztuje sekwencja do takiego motorka...
ja myslalem zalozyc dobra a tania, wiem ze to nie idzie w parze ale kolega mi doradzal na srube, czyli ten montaz bez modulow itp....

dzieki za odpoiwedz:) pomysle nad tym gazem, a teraz smigam myc moja czerwona strzale:)))

ps. wiecie moze gdzie w lublinie dobrze zakladaja gaz??

-- Wto Wrz 08, 2009 6:22 pm --

[quote=""krakus84""]Ja mam 1.4 60KM , gaz sekwencyjny średnie spalanie wynosi 8.62l na 100km. Spadek mocy jest nieodczuwalny nawet jest brak.(nie wiem jak na zwykłej instalacji ale na sekwencji jeździ się jak na benzynie)
Oszczędność jest bo miesięcznie robię ok 1100km także jazda na gazie kosztuje mnie grosze.[/quote]

No wlasnie:) ja tez robie miesiecznie ponad 1000km, a ze benzyny potrafi mi wziasc 7 a czasem do 8 to musze przezucic sie na gaz:):)
k
krakus84
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krakus84 »

STAG-300, reszty części nie pamiętam ale pewnie są to te podstawowe (najtańsze) 2400zł płaciłem w zeszłym roku w pazdzierniku. zero awarii. jestem zadowolony z tej instalacji. Nic tylko tankować i jedzić :)
Awatar użytkownika
Luki38
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Luki38 »

Proponuje sekwencje, założyłem i jestem zadowolony 8l/100km cykl mieszany 6N 1,4 Zwykłego nie zakładaj bo może rozerwać kolektor jak jest plastikowy, większe spalanie i utrata mocy.
Awatar użytkownika
Bufur
Początkujący
Początkujący

Post autor: Bufur »

1.3 1995 - taki sam silnik i rocznik mam :)
instalacje gazowa mam , coprawda kupilem ja juz z samochodem, jestem zadowolony ! szczegolnie ze jestem studentem i nawet przy ciezkiej nodze około 20 zł na 100km to nie jest duzo, wporownaniu z innymi autami od kolegow chyba moj pali najmniej.
wiadomo ze nie jest to forumula 1 ale jezeli przelanczam benzyna na gaz albo odwrotnie to mozna odczuc na chwile spadek mocy z gazu na benzyne ale jest on niewielki.Miesiecznie robie ok 1000km. Auto posiadam od prawie roku, na gaz nie narzekam, wszystko wporzadku, nic tylko jezdzic na przeglady, tankować i sie cieszyc jak inni sie smieja ze to tzw"zapalniczka ( bo na gaz ) " a na stacji płace 100 % mniej od nich i przejezdzam tyle samo km :)
stereotypy to były dobre w sredniowieczu, nie chce sie z nikim kłucic ale takie mam zdanie.
pozdrawiam :)
PS: wszyscy co narzekaja na gaz, nie mają go u siebie
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

bo generalnie w gazie nie ma nic złego natomiast nie rozumiem ludzi którzy zeby oszczędzić nie robią przeglądów nie wymieniają filtrów, gaszą i zapalają auto na gazie. i się później dziwią że mają kompletną ruinę. Gaz tak ale tylko pamiętając o fakcie że wymaga on dodatkowego dbania o niego.
Awatar użytkownika
Bufur
Początkujący
Początkujący

Post autor: Bufur »

Nie da sie zapalić auta na gazie tylko i wyłącznie na benzynie , gasić mozna na gazie, nic sie nie dzieje, jakbys mial wylanczac gaz pod koniec jazdy to by było zupełnie niepraktyczne.
Jak odpalasz auto pracujesz troche na benzynie, ja tankuje V power zeby oczyscic wszystko z parafiny i z wszystkich syfów. Po krótkim czasie gazuje do 2200 obrotow i sie sam przelancza i mozna jechac w sina dal :)
Awatar użytkownika
sieran
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sieran »

Czarownik
LPG opłaca się jak robisz trochę tych kilometrów, żeby mogło to się zwrócić. I nie słuchaj osób które mówią że LPG niszczy silnik... bo to bzdura.
Ja mam LPG II generacji bo mam metalowy kolektor. Zrobiłem już na niej 50k km przez 2lata... i wszystko jest OKI.
Najważniejsze jest to żeby była dobrze założona i dobrze wyregulowana i co 10k km wymieniać filtr gazu. A i co jakiś czas trzeba na BP pojeździć....
Auto zapala na BP i po przekroczeniu 2500rpm(spadając) przełącza się na LPG. (jak ktoś przełącza na postoju to już indywidualna sprawa).

a i "Bufur" dobrze prawi :)

-- Czw Wrz 10, 2009 6:02 pm --

Luki38
Po 1. na II generacji jak i sekwencji nie ma utraty mocy... jeśli jest dobrze założona...
po 2. sekwencja = wielopunt, IIgen. = monowtrysk
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”