[ALL] Pielęgnacja nowego lakieru

Chcesz upiększyć swoje auto? A może pochwalić się przeprowadzonymi zmianami? Tu możesz to zrobić.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Yhy, colli przyciąga kurz bo wszyscy naookoło to powtarzają ;). Owszem, do pierwszego mycia tak się dzieje, może i intensywniej niż w przypadku innych, ale później problemu nie ma. Ja również Colli będę zawsze polecał bo stosunek performance/price ma nie do pobicia.
Co do robienia sztucznych podziałów na zimowe/letnie... :crazy:. Jak wosk leży dłużej niż 3 miesiące to położenie go latem jest prawdziwym faux pas co?
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mavq »

Borek do jakiego 1szego mycia. Rodzice mają Nissana Note czarnego i doskonale było widać jak colli przyciąga ten kurz non stop. Co nie zmienia faktu, że colli to wosk trwały. Sztucznych podziałów? Naloz w okresie zimowym wosk letni np nattysa na lakier jak przetrzyma zimę bez wspomagania qd stawiam Ci litra wódki.
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Nie nalożę na zimę takiego np. Nattysa bo jest nietrwały a nie dlatego, że "letni" :cool2: Ja doskonale wiem o czym piszesz tylko podziały letni/zimowy lekko mnie śmieszą.
Nie uważam, że przyciąga bo trudno też żeby odpychał latający kurz.
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Dobrze, że mnie rozumiesz. ;) Na swoich domowych autach mam nałożone powłoki i nie woskuje swoich aut... Dokładnie te podziały letni / zimowy dotyczą trwałości. Bo komu w zimę chce się woskowac auto :D a colli 476s położysz 2 warstwy i zimę wytrzyma, podobnie fk 1000 temp.

Osobiście colli vs fk wybralbym fk 1000. Dlaczego? Jest łatwiejszy w aplikacji i jeśli zaschnie nie jest go ciężko polerowac. Oczywiście oba mam w swoim arsenale, ale częściej sięgam po fk 1000.

Alternatywnym, aczkolwiek droższym rozwiązaniem może być zakup Zymol Titanium. Również mam i z czystym sumieniem polecam.
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote=""mavq""]Rodzice mają Nissana Note czarnego i doskonale było widać jak colli przyciąga ten kurz non stop[/quote]
Widzisz, kluczem jest tutaj czarny lakier :) Otóż na czarnym widać wszystko, niezależnie od tego, co na nim położysz. Nie ma to wiele wspólnego z właściwościami Colli. Wczoraj na Dub IT dwóch kolegów robiło auta tymi samymi środkami i w ten sam sposób. Jedno auto było czarne, drugie bordowe w metaliku. I na bordowym nie było widać kurzu, który unosił się po hali, a na czarnym wszystko było widać jak byk. I teraz połóż to samo na białym bądź srebrnym aucie i nie zauważysz kurzu na pierwszy rzut oka.

Jeżeli chodzi o wybór wosku, każdy kieruje się czymś innym. Jednemu zależy na cenie, innemu na głębi koloru, jeszcze innemu na trwałości. Colli jest takim złotym środkiem :) Jasne, że są woski takie jak FK, ale wszystko zależy od kieszeni.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Dokładnie tak jak mówisz. Ale na nattys red mniej ewidentnie tego kurzu przyciagal. Bo posmarowalem zderzak i klapę 50/50 z colli :)

Ja mam około 10 woskow w arsenale. I wiem, że wosk woskowi nie równy :D

PS FK jest tańszy trochę od colli a wytrzymuje tyle samo :)
Awatar użytkownika
diablo228
Newbie
Newbie

Post autor: diablo228 »

od fk również pink wax to fajny wosk który daje szkliste wykończenie.

Ja coli bardzo rzadko stosuje, częściej zimą do prac wybieram fk jęśli już auta zabezpieczam woskiem,
MasterShine.pl - Auto Detailing

FB - https://www.facebook.com/pages/MasterSh ... 7844571127
Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""diablo228""]od fk również pink wax to fajny wosk który daje szkliste wykończenie.

Ja coli bardzo rzadko stosuje, częściej zimą do prac wybieram fk jęśli już auta zabezpieczam woskiem,[/quote]

Podobnie tak jak ja :vinsent:
Awatar użytkownika
diablo228
Newbie
Newbie

widziałem że niezły arsenał sprzedajesz :P sam ostatnio zymolki nabyłem a tu jeszcze taniej ;) za późno wystawiłes na sprzedaż heh

Awatar użytkownika
mavq
Zainteresowany
Zainteresowany

Zostawiłem sobie tylko Glasura obecnie :piwo:

Popróbuje jeszcze samplerki Zymoli :grin:

A teraz kupie sobie parę wosków od Swissvax :grin:
Awatar użytkownika
Lazer
Newbie
Newbie

Post autor: Lazer »

Ja ostatnio zamieniłem Colli na FK, nie zauważyłem różnicy w wyglądzie za to łatwiej się pracuje z FK, mniej brudzi plastiki i nie przyciąga kurzu. Tego typu woski używam na dupowoza, którego nie chce mi się głaskać co 2 tygodnie.

Obecnie na corrado położyłem testowo kanapkę: PB Black Hole + PB EX-P + PB Natty's Red i efekt jest WOW.

Mam jeszcze sampler Zymola HDC + Carbon ale to zostawię sobie po korekcie, za którą nie mogę się zebrać :)
VW Corrado VR5 - jest
Obrazek
Awatar użytkownika
kuci5
Początkujący
Początkujący

Post autor: kuci5 »

[quote=""Lazer""]Ja ostatnio zamieniłem Colli na FK, nie zauważyłem różnicy w wyglądzie za to łatwiej się pracuje z FK, mniej brudzi plastiki i nie przyciąga kurzu. Tego typu woski używam na dupowoza, którego nie chce mi się głaskać co 2 tygodnie.

Obecnie na corrado położyłem testowo kanapkę: PB Black Hole + PB EX-P + PB Natty's Red i efekt jest WOW.

Mam jeszcze sampler Zymola HDC + Carbon ale to zostawię sobie po korekcie, za którą nie mogę się zebrać :)[/quote]

Po co na sealant kładziesz wosk?
Awatar użytkownika
Lazer
Newbie
Newbie

sami goscie od poorboysa polecaja takie combo.

trwalosci to nie ma ale poprawia look.
VW Corrado VR5 - jest
Obrazek
Awatar użytkownika
diablo228
Newbie
Newbie

trwałości nie poprawi bo sama politura jest odpowiedzialna za skrócenie żywotności wosku położonego na lakierze.

Awatar użytkownika
Lazer
Newbie
Newbie

I know :)

zrobilem combo na BH dlatego ze auto jest przed korekta a bh wypelnia rysy ;)

Wysłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2
VW Corrado VR5 - jest
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Styling / Fotki aut”