[9n] "Zawieszająca się" klimatyzacja manualna

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Q
Qecik
Newbie
Newbie

[9n] "Zawieszająca się" klimatyzacja manualna

Post autor: Qecik »

Witam serdecznie,

Mój problem dotyczy klimatyzacji w Polo 9n z '04. Klimatyzacja jest manualna.

Na czym polega problem ?? Po uruchomieniu samochodu, klima działa jak należy, jednak po ok. 30-40 minutach jazdy, mimo świecącej kontrolki AC w samochodzie zaczyna robić się gorąco - tak jakby nagle wyłączyć klimatyzacje. Włączanie - wyłączanie przycisku nic nie pomaga, regulacja nawiewu tez nie. Dopiero po zgaszeniu i ponownym uruchomieniu silnika - wszystko wraca do normy - klima chłodzi jak trzeba, tak jakby się zresetowała ... i tak przez kolejne 30 - 40 minut i problem wraca, jest to strasznie uciążliwe gdyż podczas 2 godzinnej jazdy w upale, muszę zatrzymywać się 4 krotnie na trasie ... Miał ktoś podobny problem ??
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Podłącz pod scanner lub komputer z VAG/VCDS sprawdź błędy.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: KondzioR. »

Być może wiatraki nie działają jak należy, robi sie za duże ciśnienie w układzie i rozłącza klime.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""Wolga85""]Podłącz pod scanner lub komputer z VAG/VCDS sprawdź błędy.[/quote]
przy klimie manualnej nic nie pokaże
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

W 9N/9N3 nie ma klimy manualnej! Jest Climatronic, lub climatic (pół automatyczna) i błędy jak najbardziej będą.

W Climaticu, klima sama reguluje tylko temperaturą. Użytkownik sam ustawia siłę nadmuchu, włącza obieg zamknięty i oczywiście ustawia kierunek nawiewu.
Q
Qecik
Newbie
Newbie

Post autor: Qecik »

A czy to moze miec związek z zacierającym się łożyskiem wentylatora dmuchawy ?? Kiedys juz mailem problem z topiącym się bezpiecznikiem dmuchawy, teraz tez raz sie przytopił i przy stracie dmuchawy, słyszałem ze wentylator rozkręcał się dość cięzko ... proszę o wskazówki :)
Awatar użytkownika
LuK444Sz
Newbie
Newbie

Post autor: LuK444Sz »

Przepraszam za "delikatny" odkop tematu. Prawdopodobnie wiem co jest rozwiązaniem tego problemu. Ten sam problem występuje u mnie. Niestety do wymiany jest silniczek V68, który steruje temperaturą.
W mojej okolicy, a powiem, że nawet województwie, ciężko jest dostać nowy (bo używany to jaką mam gwarancję, że za tydzień nie będę zrzucał deski drugi raz). Druga sprawa to koszt tego silniczka - około 300 zł nowy.
Co prawda są preparaty do "szybkiej" naprawy potencjometrów (bo to on jest winny w tym silniczku). Ale żeby ten silniczek wymontować to trzeba zdrowo dobrać się do deski rozdzielczej i ją zrzucić, więc nie ma sensu stosować jakichś preparatów tylko silniczek wymienić.
Pozdrawiam,
LuK444Sz

Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Jak pogrzebiesz po forum to znajdziesz sposób wydostania tego silniczka bez rozbierania deski. Można się dostać od pedałów pod kierownicą. Mnie się udało ale nie było łatwo.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote=""LuK444Sz""]Przepraszam za "delikatny" odkop tematu. Prawdopodobnie wiem co jest rozwiązaniem tego problemu. Ten sam problem występuje u mnie. Niestety do wymiany jest silniczek V68, który steruje temperaturą.
W mojej okolicy, a powiem, że nawet województwie, ciężko jest dostać nowy (bo używany to jaką mam gwarancję, że za tydzień nie będę zrzucał deski drugi raz). Druga sprawa to koszt tego silniczka - około 300 zł nowy.
Co prawda są preparaty do "szybkiej" naprawy potencjometrów (bo to on jest winny w tym silniczku). Ale żeby ten silniczek wymontować to trzeba zdrowo dobrać się do deski rozdzielczej i ją zrzucić, więc nie ma sensu stosować jakichś preparatów tylko silniczek wymienić.[/quote]
ameryki nie odkryłeś.. Tak jak kolega wyzej napisał. Temat jest zgłębiony dogłębnie ;) na forum (miedzy innymi przeze mnie.. )

Co ma to do tego czy silniczek jest dostępny w okolicy, czy też w województwie? Skoro jesteśmy na forum to i jesteśmy w internecie, a tutaj jest wszystko :) Nawet nie trzeba schodzić z kanapy :P Np.
http://www.motointegrator.pl/produkty/4 ... 32-801-182 albo:
http://motoplatforma.com/index.php?p557 ... t-skoda-vw

Pozdrawiam
p
poloiv_user
Newbie
Newbie

Post autor: poloiv_user »

@Qecik, mam identyczny problem co u ciebie. Też nagle po jakimś czasie zaczyna mi nawiewać ciepłe powietrze. Nic nie daje przekręcenie na zimne/ciepł itd. Włączanie/wyłączanie klimi nic. Trzeba chwile odczekać aby znów było zimne. Jak to rozwiązałeś? rzeczywiście porblem był z silniczkiem? Mam Polo IV '91r/1.4
VW Polo IV 9N 2002r. 1.4 16V BBY
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""poloiv_user""]Mam Polo IV '91r/1.4[/quote]

w 91r nie miały klimy wiec coś tu pomyliłeś
i skąd IV w 91r?
p
poloiv_user
Newbie
Newbie

Post autor: poloiv_user »

Sorry tak, pomyliłem mam '2002 / Polo IV

A poza tym... dziś cały dzień z tym robiłem. Znalazłem jeden silniczek po pedałami i drugi od nawiewu wewnętrzengo pod schowkiem.
Jednakże silniczki oba właściwie działają tylko problem jest w tym, że gdy skręcę tem. na ciepłą lub zimną to nie od razu powietrze się zmienia. Różnie to własciwie jest czsem po kilku min. zareaguje a czasem kilkunastu, itd.
Coś jak gdyby czujnik temp. źle wskazywał temp. i silniczek nie domknie/otworzy klapki.
VW Polo IV 9N 2002r. 1.4 16V BBY
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”