[9N] Przyczyna wysokiego spalania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Olafejs
Raczkujący
Raczkujący

[9N] Przyczyna wysokiego spalania

Post autor: Olafejs »

Witam,

wcześniej stworzyłem temat apropo astronomicznego spalania 1.2 AWY, niestety moderatorzy je wywalili z niewiadomych przyczyn... w każdym bądź razie silnik palił w granicach 11-12 litrów na 100Km.

Przyczyną okazał się termostat klapy ciepłego-zimnego powietrza doprowadzającego go do silnika, wątek uzupełniający: http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=194&t=57906

Po wyjęciu go oraz ustawieniu tej klapy na sztywno żeby była otwarta w pozycji tylko dla powietrza z przed samochodu auto zaczęło palić 5-5,5 litra na 100km ! Osobą które mają w swoich polówkach takie termostaty polecam je zweryfikować ponieważ mają one kluczowe zadanie jeśli chodzi o spalanie i dynamikę auta, a komputer niestety w żaden sposób nie wypluje nam tego niesprawnego termostatu.
Obrazek
Awatar użytkownika
gti21
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: gti21 »

tak kolego, teraz się to sprawdza bo jest ciepło. Ale jak będzie zimniej to auto nadal ( przy tych ustawieniach) będzie więcej palić i się będzie dłużej nagrzewać więc wrzesień/październik musisz zmienić na powietrze z kolektora/silnika
a
alex
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: alex »

@Olafejs

Witam

Wczoraj wymieniałem filtr u siebie i też mnie ta klapka zaciekawiła. U mnie jest w 2/3 otwarta na gorące.

Udało Ci się dostać ten termostat?
Awatar użytkownika
Olafejs
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Olafejs »

Niestety jest nie do zdobycia, zablokowałem opaska zaciskową na stałe w pozycji zimnego powietrza :)
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”