[9N] światła cofania- nie świecą

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[9N] światła cofania- nie świecą

Post autor: misiek89 »

Witam,
Po wrzuceniu biegu wstecznego, raz świecą a raz nie świecą światła cofania. Na 10 prób, jakieś 2 razy się zapaliły.
Gdzie szukać przyczyny usterki?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojciechus
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Wojciechus »

Stawiałbym na czujnik cofania kolego. Pewnie zaczyna się sypać. Czujnik siedzi w skrzyni. Ewentualnie popatr czy kabelki przy czujniku nie są zerwane. Inna opcja to tak jak ja miałem kiedyś, że w oprawce świateł tylnych styki na żarówce wstecznego przyśniedziały albo jak u mnie zalazły solą.

Jeśli chcesz sprawdzić czujnik to zdejmij z niego wtyczkę i na włączonym zapłonie zewrzyj styki wtyczki jakimś kawałkiem drucika. Jeśli za każdym razem będzie świecił wsteczny to znaczy, że czujnik padnięty. Jeśli nadal nie będzie świeciło to trzeba szukać po kablach.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Bez podniesienia auta na podnośniku, nie dostanę się do tego czujnika?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojciechus

szczerze Ci powiem, że w 9N nie wiem gdzie on dokładnie jest, niech się wypowie ktoś kto ma 9N, wiem, że w 86c2f jest na dole skrzyni i spokojnie do niego można ręką dostać (ale jak się go wykręci to pocieknie olej ze skrzyni - więc warto mieć od razu możliwość dopełnić to co uleci), zaś w golfie 4, który konstrukcyjnie jest bliższy 9N-ce jest na górze skrzyni i można go na luzaku w 3 min zmienić.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
Daleko info szukać nie musisz.
Jest manual odnośnie tej usterki na forum.. :
viewtopic.php?f=25&t=21365

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojciechus

Pamiętaj, że zanim go zaczniesz wymieniać, jak zdejmiesz tę wtyczkę z czujnika to zewrzyj w niej styki i zobacz czy działa wsteczny, bo może to nie jest winowajca a roboty trochę jest.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Problem rozwiązany. Wymiana czujnika pomogła.

Udało mi się go wymienić bez ściągania osłony silnika.

[quote="Wojciechus"](ale jak się go wykręci to pocieknie olej ze skrzyni - więc warto mieć od razu możliwość dopełnić to co uleci)[/quote]
Mi tam nic nie poleciało. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
tomsson

Post autor: tomsson »

[quote="misiek89"]
Mi tam nic nie poleciało. ;)[/quote]

Wiesz, żeby się nie okazało, że masz za mało oleju w skrzyni :). Radzę skontrolować - chyba, że jesteś pewien.
Pozdrawiam
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Auto mam od nowości, wycieków brak więc olej powinien być. :grin:
Obrazek
k
kicek730
Newbie
Newbie

Post autor: kicek730 »

Cześć, chciałbym trochę odświeżyć temat. Mój problem polega na tym, że nie widzę nigdzie wiązki przewodów doprowadzonych do tego czujnika, kable są ucięte przy wtyczce na czujniku. Czy ktoś się orientuje w której wiązce mogę szukać tych przewodów aby doprowadzić je do czujnika? ewentualnie na który przewód podać +12v aby zamknąć obwód świateł cofania? jakiś kolor, namiar, za cokolwiek będę wdzięczny. Polo 9n 2002 1.9 SDI
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”