mam problem z Polo 9n3 1.4 16V 08r
po postoju w słońcu i dość mocnym nagrzaniu polo odpala dopiero za 3-4 razem, rozrusznik kręci, kontrolki się zapalają wszystkie.
W chłodne, deszczowe itp dni nie ma żadnych problemów z odpalaniem, odpala za pierwszym razem.
Co może być powodem tego zachowania? Jakiś czujnik, kostka stacyjki?
podobny problem już był i jako możliwa przyczynę podawane było imo
ja bym zaczął od podpięcia się kompem, bo błędy jakieś być powinny, a niezrozumiałe jest dla mnie dla czego od tego mało kto zaczyna
na vaga będę mógł koło weekendu dopiero podjechać.
A powiedzcie mi gdzie się znajduje czujnik temperatury dający sygnał do ECU? Ma ktoś tabelkę z rezystancją tego czujnika?
edit
Są jakieś parametry, na które szczególnie zwrócić uwagę podczas skanowania? Czy tylko zwykły skan wystarczy?
[quote=""Stanley""][quote=""qwertypol""]Autko podłączone pod kompa i zero błędów[/quote]Błędy sprawdzane były tylko w sterowniku silnika, czy wszystkie?[/quote]
Spróbuj psiknąć plakiem przy odpaleniu jak odpali to brak paliwa (pewnie gdzieś schodzi) jak nie to za dużo paliwa. Możliwe że zawiesił się EGR albo zawór par paliwa. Ewentualnie podejrzyj w Vagu jak wyglądają temperatury przy występującym problemie.
[quote=""Wolga85""]Spróbuj psiknąć plakiem przy odpaleniu jak odpali to brak paliwa (pewnie gdzieś schodzi) jak nie to za dużo paliwa. Możliwe że zawiesił się EGR albo zawór par paliwa. Ewentualnie podejrzyj w Vagu jak wyglądają temperatury przy występującym problemie.[/quote]
EGR nie ma w tym silniku, ale właśnie znalazłem podobny temat i tam problemem był właśnie zawór par paliwa EVAP da się go zdiagnozować przez VAG lub jakoś inaczej sprawdzić?