[6n2] Gaśnie na zimnym silniku

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

[6n2] Gaśnie na zimnym silniku

Post autor: Klimator »

Przy pierwszym zapaleniu po wyjechaniu z garażu jak obroty spadną zdaża się że auto gaśnie.
Chciałbym zaznaczyć ze Auto posiada instalację gazową jednak przy zapalaniu auto chodzi na benzynie. Przełącza się na gaz dopiero po rozgrzaniu silnika do temp pow. 70 stopni.
Może ktoś się spotkał z takim problemem ?

Polo 1.4 MPI bezyna + gaz. r 2001.
Polo 6n2 1.4 MPI 2001 benz + gaz
Obrazek
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Może silniczek krokowy?!?!Najlepiej zdiagnozować auto vagiem.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
v
vwstan
Newbie
Newbie

Post autor: vwstan »

Nie chcę się wymądrzać bo nie mam gazu ale wydaję mi się że przełączenie na gaz następuje po osiągnięciu jakich tam obrotów a nie temperatury. Syn ma gaz i u niego tak jest. Nawet jak ostrzej depnie na akcelerator to silnik wchodzi na obroty i przełącza na gaz. Jak zrobi to za szybko to też gaśnie. Zrób próbę a się przekonasz. Oczywiście po części masz rację co do temperatury. Jak silnik osiąga temperaturę, urządzenie rozruchowe (ssanie) podnosi obroty i w pewnym momencie nastąpi przełączenie na gaz a ssanie się wyłączy. Jak przeszkadzasz w ty cyklu depcząc na pedał, zakłócasz cały proces.
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

Post autor: Klimator »

[quote=""vwstan""]wydaję mi się że przełączenie na gaz następuje po osiągnięciu jakich tam obrotów a nie temperatury.[/quote]

niestety z tym się nie zgodzę. Wszystko zalezy od rodzaju instalacji gazowej. Ja kupiłem akurat swoje Polo z taka instalacja i wydaje mi się ze jest to instalacja sekwencyjna, aczkolwiek nie jestem znawca i przelacza się dopiero po 70 stopniach tj po przejechaniu jakichs 2 - 4 km w zaleznosci. Innego typu instalacje maja przelaczanie na gaz na obrotach, moi rodzice w Oplu Astrze I taka maja.
Polo 6n2 1.4 MPI 2001 benz + gaz
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”