tłumik końcowy [86c2f]

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
SilentWater
Raczkujący
Raczkujący

tłumik końcowy [86c2f]

Post autor: SilentWater »

Witam, szukam nowego tłumika do polo 3F 91r bez kata. generalnie już pół internetu przeszukałem i co chwila znajduje inny numer tłumika który powinien być. Generalnie ten 282-727 Bosala na wygląd jest prawie identyko jak mój ale ma średnicę w środku 48mm z tego co udało mi się wyszperać w necie, a ja mam u siebie 40mm ;/ Zamawiał ktoś może taki tłumik ? Jakiś numer? Znalazłem jeszcze 283-561 ale on z kolei ma w środku 38mm więc też nie pasuje..:/. Inny to 282-319 ale nie udało mi się ustalić jaką on ma średnicę. Proszę o pilną pomoc. Ps nie chcę nic kombinować z przelotami i innym tjuuuningiem..
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Ja jestem po walce z wymianą oryginalnych tłumików do 3F-a w 86c2F. Zadzwoń , to pogadamy, bo jest o czym: 783026794.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""SilentWater""] ma średnicę w środku 48mm[/quote]
taki powinien być

40 i 38mm sa od 1.0 albo innych 1.3
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Generalnie wszystkie rury za rurą kolektora wydechego mają średnicę 48mm aż do końcówki tłumika końcowego.
S
SilentWater
Raczkujący
Raczkujący

Kurcze im więcej szukam w necie to mam większy mętlik..:/ Musze pojechać na kanał i wszystko dokładnie pomierzyć.. Generalnie ja już zmieniałem kolektor i środkowy tłumior, trochę było kłopotu z dobiorem ale sie udało. teraz przyszła pora na końcowy i znów jest jazda z doborem :/ Nie wiem czy już coś wcześniej nie było namieszane ale raczej nie powinno. Moje polo jest z 91 bez kata oryginalnie i mogła być jakaś wersja tłumika przejściówka. Z tego co mierzyłem ale jeszce to dokładnie powtórzę to wyszła mi rura średnica ok 42 mm z zewnątrz tłumika końcowego. Generalnie jak się zacząłem dowiadywać to 1.0 miały 38/40mm, a 3F i g40 48/50mm. Troche się zdziwiłem że u mnie jest inaczej no ale już nie chce nic zmieniać tylko się tego trzymać bo całość prócz tyłu jest nówka. Z tego co udało mi się ustalić do tej pory to chyba najlepszy do mnie będzie ten http://allegro.pl/tlumik-koncowy-vw-pol ... 62478.html Pytałem i ma średnicę 42 z zewnątrz. Jeszcze nie wiem czy zdjęcie jest na pewno tego co sprzedają czy poglądowe.. :/
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

U mnie poprzedni właściciel do ori tłumika środkowego założył końcowy od litrówki. Ale, żeby pasowało, to obciął kawałek rury i przyspawał ze starego większą średnicę do nowego i tak chodziło. 42mm to dziwna średnica była taka ale na początku tłumika środkowego, wyloty środkowego i reszta miała już 45mm. Wygląda na to, że zmierzyli średnicę kielicha który nachodzi na końcówkę tłumika środkowego do 1.0 a nie do 1.3 3F. A powinno być 45mm. Ja spotkałem się tylko ze średnicą 38mm i 45mm. Każda inna była dla mnie ostrzeżeniem, że coś będzie nie tak.

Tutaj możesz sobie popatrzeć na średnice tłumików, katalog MTS_a ale wg. tego dobierałem.

http://crm.mtsspa.net/Pages/21_CatalogForm.aspx
S
SilentWater
Raczkujący
Raczkujący

Według teg katalogu tłumik końcowy wychodzi Bosal 282-727 tak samo mi wychodzi np na stronce iparts.pl Ale podają że ma tak jak mówisz 45 mm a jak ja zapytałem gościa z allegro, który sprzedaje właśnie taki tłumik jeśli już się nie mylę bo już mi się powoli miesza :/ http://allegro.pl/show_item.php?item=4266961730 to powiedział że ma na łączeniu z środkowym 48/50mm :/ Już głupi jestem :(
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

No to taki tłumik ja też mam tylko od Bosala. Teraz musisz zweryfikować jaką średnicę ma końcówka Twojego tłumika środkowego.
S
SilentWater
Raczkujący
Raczkujący

w takim razie muszę się wybrać na kanał i dokładnie pomierzyć :/ A jeśli będę miał mniejszą średnicę tego środkowego to myślisz żeby brać i tak ten prawidłowy i końcowy i jakoś to fachowiec tłumikowiec złoży?
S
SilentWater
Raczkujący
Raczkujący

Więc tak wyjście z tłumika środkowego mam średnicy 40mm, na to nachodzi tłumik w porywach ma 44mm zaciśnięty jest gdzieś tak na 42mm, generalnie sprawa się uprościła bo jest na nim numer izawit 23-027 co daje numer bosala 283-561. Tak więc chyba ktoś coś kombinował i jest ciut mniejszy niż powinien być ale już chyba się będę tego trzymał bo szkoda mi wywalać ten środkowy bo jest praktycznie nowy. Generalnie auto jeździ na nim dobrze więc chyba po prostu poszukam po tym numerze jakiegoś nowego przyzwoitego zamiennika.
Aha, kolektor ma wyjście gdzieś tak 45mm albo nawet lepiej i tyle też wchodzi do środkowego tłumika, no ale niestety wychodzi już tylko 40mm :/

Aha chciałem jeszcze zapytać czy jak u siebie zmieniłeś nieprawidłowy końcowy od 1.0 na ten większy do 3F-a odczółeś jakąś różnice?

Kurcze myślę myślę i chyba wymyśliłem:D przerobie ten nowy środkowy na wyjście 45 bo pozatym to to samo co w 3F-ie jest i kupie ten na 45 mm :D myślisz że będzie ok?:)
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

[quote=""SilentWater""]Aha chciałem jeszcze zapytać czy jak u siebie zmieniłeś nieprawidłowy końcowy od 1.0 na ten większy do 3F-a odczółeś jakąś różnice?[/quote]

Jeszcze nie wiem czy jest różnica, bo auto nie było od wymiany tłumików na drogach publicznych.

[quote=""SilentWater""]Kurcze myślę myślę i chyba wymyśliłem:D przerobie ten nowy środkowy na wyjście 45 bo pozatym to to samo co w 3F-ie jest i kupie ten na 45 mm :D myślisz że będzie ok?:)[/quote]

Powinno być ok. Zależy jeszcze jak przerobisz tłumik środkowy na większą średnicę. Jak wytniesz całkiem rurkę wylotową i wstawisz nową większą, to pewnie nie będziesz miał wąskiego gardła na środkowym tłumiku. Wtedy założenie końcowego od 3F-a da Ci w efekcie "ori" układ wydechowy.
S
SilentWater
Raczkujący
Raczkujący

Dziś zobaczę co to za tłumik przyjdzie z allegro to dam znać:) generalnie ja bym chciał żeby wycieli całe wyjście w środkowym tłumiku i wstawili większe tak jak mówisz ale zobaczę co powiedzą jak pojadę do tłumikowca, czy się nie będą krzywić i tylko jakąś przejściówkę dadzą :/ Mam nadzieję, że nie będzie za głośno ale chyba nie powinno być skoro to będzie właściwie powrót do serii :)
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

U mnie jest cicho. Tak jak przy 1.0.
S
SilentWater
Raczkujący
Raczkujący

Nowy tłumik założony w weekend. Ładnie wygląda i przyjemnie mruczy :) Stary po wyjęciu można było złamać na kolanie tak rura na spawie przegniła :p Temat do zamknięcia, dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
MurzynPL
Newbie
Newbie

Post autor: MurzynPL »

A ja trochę odkopię bo mam pytanie - ori jest w 3F 48mm, tak? Ja mam 42mm całość, na środku końcowy z 125p, a na końcu basowy tłumik i chodzi przynajmniej o wiele głośniej niż przy seryjnych 48mm i takim tłumiku na końcu. Dlaczego? Środkowy w Polo to nie przelot?
No matter about what, matter how do You care about it
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”