Witam, szukam na forum pomocy na temat swapu silnika 1.4 16v AUA, bo mój chyba umarł. Mianowicie, są jakieś alternatywy dla tego silnika czy koniecznie musi być z oznaczeniem AUA? Ktoś z forumowiczów ma może pasujące serducho na sprzedaż?
Odpowiednik dla silnika AUA jest APE i AHW 75 konne,sa to motory z 6N2 ale możesz się też zdecydować na silnik np.z Audi,Seat itd ogólnie cały VAG.Są też wersje 101 konne (74 kW) jak np.AFK,AQQ,AUB.Polecam strone http://autowanda.pl/?page=catalog%2Fcar ... [cmo]=1495
Witam, kupilem samochód z uszkodzonym silnikiem Polo6N silnik AER 1,0 37 kw, niestety sprzedawca o tym wiedział i mi nie odda pieniedzy, silnik do wyrzucenia, zostałem oszukany i moje pytanie czy mogę wymienić sam blok silnika na AEE 1,6 ?? albo jakiś 1,4 ?? Wolałbylm 1,6 AEE bo taką Polówke już mam 5 Lat i smiga jak tralala.
szczerze wątpię,
wg katalogu etka blok silnika, z tłokami,wałem korbowym i łożyskami dla silnika
AER to : 030 103 101 BA, można stosować tez 030 109 234K
AEE to : 032 103 101 C lub G
głowica raczej nie będzie pasować, (średnica tłoka dla AER 67,1mm dla AEE 76,5mm)
nie wiem jak zgodność kanałów wodnych,olejowych...
osprzęt silnika na bank do wymiany(kolektory, ukl. zas. paliwem, wiązka , komp....)
najtańsza opcja dla Ciebie to chyba sprzedać jak najszybciej i kupić inne, ewentualnie kupić taki sam silnik na podmianę, jak chcesz mocniejszy koszta będą większe, bo trzeba zmieniać osprzęt, kompa.... itp. no chyba ze masz czas i zaplecze techniczne to można kupić "rozbitka" na dawce i wszystko przekładać,ja mam taki zamiar, za cenę samego silnika i skrzyni gti, można kupic kompletne auto na chodzie, silnik+skrzynia+osprzęt+wiązka+komputer+kluczyki+wnętrze+i wszystkie dodatki typu klima,xenony,spoilery itd.
pozdr
Może źle sie wypowiedziałęm czy zamienic cały silnik plut@play z 1,0 AER na 1,6 aee lub aea?? bez wymiany elektroniki korektora wydechowego i wiazki elektrycznej ??
zmienialem silnik 1.4 apq na aex. przed wymiana dowiedzialem sie ze jest to mozliwe bez podmiany wiazki elektrycznej, jedyne co potrzeba to sterownik. silnik wymieniony i nie odpala. po podlaczeniu vaga wyskakuje blad 17978- engine start blocked by immobilizer. i teraz nasuwa sie pytanie czy musze odnalezc ten immobilizer czy jest jakas mozliwosc go przeprogramowac?
[quote=""tervas""][quote=""paffcio""]tervas
nie odpala czy odpala na sekunde i gasnie ?
zmieniales tez kompa przy silniku lub stacyjke czy kluczyk ? jesli tak to wloz spowrotem swojego kompa i powinien odpalic...
jesli musisz zmieniac kompa to do niego jeszcze musisz miec centralke immobilaizera i kluczyk badz sama pastylke immo z kluczyka[/quote][/quote]
odpala na sekunde i gasnie. na moim kompie odpala tylko dziwnie silnik chodzi wibruje podczas przyspieszania, na jalowym chodzi nierowno. mozliwe tez ze spalilem lambde bo sie dymilo jak odpalalem zaraz po przekladce
[quote=""tervas""]odpala na sekunde i gasnie.[/quote]
no to problem z immo, miałem tak samo jak zrobiłem swapa i zmieniłem kompa, jak nie masz stacyjki ani kluczyka od nowego silniora to trzeba albo immo przeprogramować albo dezaktywować całkiem.
[quote=""Skfarek""][quote=""tervas""]odpala na sekunde i gasnie.[/quote]
no to problem z immo, miałem tak samo jak zrobiłem swapa i zmieniłem kompa, jak nie masz stacyjki ani kluczyka od nowego silniora to trzeba albo immo przeprogramować albo dezaktywować całkiem.[/quote]
[quote=""tervas""][quote=""Skfarek""][quote=""tervas""]odpala na sekunde i gasnie.[/quote]
no to problem z immo, miałem tak samo jak zrobiłem swapa i zmieniłem kompa, jak nie masz stacyjki ani kluczyka od nowego silniora to trzeba albo immo przeprogramować albo dezaktywować całkiem.[/quote]
a jak mozna w latwy sposob dezaktywować immo?[/quote]
nie ma takiego sposobu który nie wiązał by się z kosztami jeżeli nie posiadasz vagcom'a itp, najtaniej jest podłączyć kompa i zrobić adaptację immobox'a do nowego sterownika, druga opcja to emulator immo, koszt w granicach 100 zł
nie ma takiego sposobu który nie wiązał by się z kosztami jeżeli nie posiadasz vagcom'a itp, najtaniej jest podłączyć kompa i zrobić adaptację immobox'a do nowego sterownika, druga opcja to emulator immo, koszt w granicach 100 zł[/quote]
mam tylko ten chinski interfejs obd II, vag com'a tez ale chyba jakiegos okrojonego bo wiele funkcji po zarejestrowaniu czy cos w tym stylu...