[6n2] CHECK nie gaśnie po wymianie przewodów zapłonowych

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

N
Najkos
Newbie
Newbie

[6n2] CHECK nie gaśnie po wymianie przewodów zapłonowych

Post autor: Najkos »

Witam.
Wczoraj silnik zaczął palić na 3 cylindry z powodu przerwanego przewodu zapłonowego ( po załączeniu auta zapaliła się również kontrolka check).

Po wymianie przewodów silnik pracuje już równo, ale kontrolka dalej się świeci, czy to wskazuje na to że dalej jest coś nie tak ?? albo poprostu kontrolka nie gaśnie automatycznie tylko trzeba ją skasować podpinając się do komputera ?
Awatar użytkownika
sprajt
Konkretnie zainteresowany

Post autor: sprajt »

Wydaje mi się, że trzeba podpiąć do komputera i wykasować błędy. Najlepiej wykasuj, przejedź się i zobacz czy się świeci na nowo. Jeżeli tak to będziesz myślał dalej .
Obrazek
Awatar użytkownika
drifter
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: drifter »

Najlepiej podłączyć pod kompa i skasować błąd oraz sprawdzić czy nie ma jeszcze czegoś uszkodzonego
ale można też odłączyć akumulator na parę minut a po ponownym podłączeniu komputer powinien sam się na nowo zaprogramować i skasować błędy
N
Najkos
Newbie
Newbie

Post autor: Najkos »

Okazało się, że trzeba podłączyć komputer, skasować błąd i kontrolka już nie świeci.
Awatar użytkownika
tomsson

Post autor: tomsson »

W roli ciekawostki dodam, że miałem tak z kontrolką świec żarowych. Mrugała mi. Wymieniłem 4 świece, okazało się, że 2 były spalone. Po wymianie dalej mrugała kontrolka. Kupiłem kabel. Zanim kabel doszedł do mnie to kontrolka sama przestała mrugać.

Nie wiem od czego to zależy, może co jakiś czas auto samo sobie kasuje błędy. Pojęcia nie mam.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Klaudek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Klaudek »

U mnie też to samo się działo co u kolegi wyżej kontrolka świec żarowych, po podłączeniu kabelka okazało się że to czujnik na pedale hamulca. Ustawiłem go tak jak powinien być, skasowałem błąd i już jest wszystko ok :-D

Jak nie miałem kabla to pomagało odłączenie akumulatora na parę minut i też się błędy kasowały...
P
POLOcokta
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: POLOcokta »

tomsson - mruga czy świeci?? Bo to jest duża różnica.
Jeśli świeci to szukaj w problemu w okolicy świec, ale skoro piszesz, że mruga to tak jak pisał kolega wyżej. W dieslach kontrolka świec żarowych (mruga), a w benzynie kontrolka EPC (mruga) "czuwają nad tym, żeby ktoś nie wjechał nam w zadek". Jeśli uszkodzi się czujnik świateł stop (bardzo częsta przypadłość we wszystkich VAG-ach), lub spalą się żarówki, bezpieczniki i stracimy światła stop (wszystkie choć czasami może zamrugać jak mamy przepaloną żarówkę) to te kontrolki nas o tym poinformują.
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”