[6N] Dziwny zapach spalin z rury wydechowej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mauryc1990
Newbie
Newbie

[6N] Dziwny zapach spalin z rury wydechowej

Post autor: mauryc1990 »

Witam,

po przejechaniu krótkich dystansów do 10 km, czasami czuć dziwny zapach z rury wydechowej, tzn. zapach ten jest na tyle silny, że jak otworzę okno po tym dystansie to go czuję. Nie jest to zapach zgnitych jaj, nie czuć też samą benzyną, a nie jest to też typowy zapach dla spalin.

Czasami mam też problem z przyśpieszaniem, mianowicie na zimnym silniku przyśpieszając (choć nie zawsze) czuję jakby auto trochę muliło, przetrzymanie pedału gazu sprawia, że coś nagle puszcza i autko jedzie tak jak powinno.
Miesiąc temu wymieniałem sondę lambda, bo poprzednia nie pokazywała sinusoidy, dodatkowo wywalało mi błąd mieszkanki. Wymieniono też czujnik temperatury.

Oleju nie ubywa, chociaż czasem szczególnie przy deszczowej pogodzie lekko kopci na niebieskobiało. a przy gwałtownym starcie samochodu ( ale tylko na chwilę czuć lekko spalony olej), potem już nic nie czuć. Oleju na bagnecie nie ubywa.
m
mauryc1990
Newbie
Newbie

Post autor: mauryc1990 »

Dodam jeszcze ze bylem na analizatorze spalin, powiedziano mi ze spaliny w normie. Wymieniana byla tez cewka zaplonowa (bylo na niej przebicie)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Wywal katalizator już na bank nie działa ale jaja robi ;),
a tak na serio to katalizator bądź woda zebrana w układzie wydechowym połączona z niektórymi związkami chemicznymi powstałymi ze spalania powoduję wytrącanie się siarkowodoru. Jeśli nie jest to zapach zgniłych jaj to może też uszkodzone uszczelniacze zaworowe stąd fioletowy kolor (do komór spalania trafia olej)
civic r18a2/407 1,6 HDi
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”