Moje polo (96r.) ma silnik 1.0 na wtrysku wielopunktowym, oznaczenie na 99% AER (wyczytałem na naklejce w bagażniku i na boku silnika, więc chyba się zgadza, ogólnie nie ogarniam oznaczeń silnika w VW).
Autko śmiga na oleju 15W40 Castrol High Mileage, przebieg 265tyś, prawdziwy.
Problemy zaczęły się w styczniu gdy przejechałem ok 50km trasą, auto spalało olej, dymił na niebiesko.
Później doszła mega ilość majonezu pod korkiem oleju, mimo jazdy w trasie nie znika, wręcz jest go coraz więcej (płyn chłodniczy trzyma poziom, dolewam sporadycznie).
Wczoraj po ok 20km spokojnej jazdy na wolnych obrotach zapaliła się kontrolka ciśnienia oleju.
Silnik klepie, i coś mocno w nim rzęzi, jakby nie napięty łańcuch, do tego w czasie jazdy strasznie szarpie, tak jakby na chwile odcinało paliwo.
Padła diagnoza że silnik po prostu jest zajechany kompletnie, czyli wszystko po kawałku się sypie. :shock:
Dzisiaj zwaliłem głowicę, myślałem że może uszczelka, albo głowica pęknięta, ale jedno i drugie wygląda dobrze, nie widać po trzonkach zaworów żeby olej spływał, więc uszczelniacze raczej okej.
Tuleje cylindrów są ładne, brak rys, śmiem twierdzić że widać ślady honowania.
Jutro wyciągam całkiem silnik żeby obadać pompę oleju, panewki i pierścienie.
I teraz zasadnicze pytanie, co mogło się rozlecieć tak nagle?
Auto ma "moc", pali normalnie.
Kiedyś moja dziewczyna jak nim jechała, to mówiła że temperatura poszła na czerwone, ale później po zatrzymaniu i ostudzeniu autka to się nie powtórzyło.
Obawiam się trochę kosztów naprawy tego silnika, dlatego myślę ewentualnie nad wymianą na jakiś inny używany, taki który mogę przynajmniej odpalić, pomierzyć kompresję etc, ale AER na allegro jest ledwo 6 sztuk, w kosmicznych cenach w dodatku...
Może jest szansa przełożyć sam słupek z innego silnika a zostawić mój osprzęt?
Sorry że taki długi post wyszedł, ale trochę jestem załamany, bo autkiem dojeżdżam codziennie do pracy i na uczelnie, więc chcę go jak najszybciej przywrócić do życia, i nie wydać przy tym sumy równej wartości samochodu...
Poradźcie coś :beg:
Każda sugestia mile widziana, pozdrawiam