Witam,
jakieś 800km temu wymieniłem tarcze i klocki w mojej poli, cały komplet firmy ATE, problem polega na tym że cały czas grzeją się tarcze, wczoraj rozebrałem hamulce, przeczyściłem jeszcze raz dla pewności jarzma, zaciski i prowadzenie zacisków. Wszystko niby wygląda ok ale tarcz po przejechaniu 8km nie można dotknąć.
Osłony przeciwpyłowe były wymieniane, tłoczki w zaciskach są ok.
I jeszcze jedna uwaga z mojej strony, podczas zakładania zacisku na jarzmo tłoczek był wciśnięty na maxa i ledwo go wcisnąłem na tarcze z klockami.
Czy grzanie się spowodowane jest nowymi tarczami i klockami? Czy dalsza jazda nie zaszkodzi łożyskom w kołach?
Klocek może ma kształt taki jaki powinien mieć, ale jest za gruby. Dostałeś złe klocki. Wyciągnij je i przeszlifuj albo wymień. W innym razie zaraz będziesz jeszcze raz wymieniał tarcze i klocki.
[quote=""_MATI_""]Klocek może ma kształt taki jaki powinien mieć, ale jest za gruby. Dostałeś złe klocki. Wyciągnij je i przeszlifuj albo wymień. W innym razie zaraz będziesz jeszcze raz wymieniał tarcze i klocki.[/quote]
Napiszę jeszcze raz, klocki są odpowiednie, 17mm grubości, 12mm okładzina cierna + 5mm płytka grzbietowa, nr katalogowy ate 13.0460-7059.2.
skoro tłoczek wcisną się to powinno być ok, jednak zastanowił bym się nad rozebraniem zacisku, sprawdził stan tłoczka i uszczelnień w tym może być problem, temperatura działa destrukcyjnie na łożyska i inne podzespoły więc bym jak najszybciej się za to zabrał.
Kolego skoro jesteś na milion % pewny, że masz odpowiednie części to wina będzie leżeć gdzieś w zacisku. Pytanie czy masz wszystko oryginalne może ktoś to kiedyś wymieniał?
Hmm wyczyść porządnie tłok, bo to brzmi jakby Ci się blokowały hamulce... Jakby nie odbijał, w Uno tak miałem jak mi się tłok zawiesił. Tutaj masz pewnie ABS może to jakoś inaczej jest.
Przemierzyłeś te tarcze i klocki? Może sprzedawca Ci złe dał.
Nie raz w różnych autach wymieniałem klocki, tarcze itd i nic takiego się nie działo...
skoro tarcze się grzeją, czyli tłoczek nie odbija. pytanie z jakiego powodu. nie mam już pomysłów. tarcze masz 24.0110-0232.1 ? sprawdź czy klocek trzyma od strony jarzma czy od strony tłoczka