[9n3] Dobór kołpaków do felg

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[9n3] Dobór kołpaków do felg

Post autor: qwertypol »

Witam, mam na zimę felgi 14 o nr 6Q0601027P/6Q0601027F http://www.vagczesci.pl/data/gfx/pictur ... 7470_1.jpg i mam pytanie czy do nich pasuję tylko te kołpaki 6Q0601147Q na spinki? Czy może inne też przypasują?
Kołpaki mocowane na obręcz będą pasować obojętnie jakie do tych felg? Czy też muszą być jakieś specjalne?
A
Areek2
Newbie
Newbie

Post autor: Areek2 »

Odradzam oryginalne kołpaki VW. Spinki wypadają, wyginają się, ciężko je wpiąć.
Te z obręczą, z tego co mi wiadomo są uniwersalne.
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

Nie wiem miałem ori kołpaki i nigdy z nimi kłopotu nie miałem ładnie wchodziły i się trzymały. Na bank są z lepszej jakości tworzywa wykonane bardziej elastycznego niż te uniwersalne za 30-40 zł i nie pękają tak szybko.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote=""Areek2""]Odradzam oryginalne kołpaki VW. Spinki wypadają, wyginają się, ciężko je wpiąć.
Te z obręczą, z tego co mi wiadomo są uniwersalne.[/quote]
Być może miałeś nieodpowiednie kołpaki do Twoich felg...

Ja ogólnie bardzo polecam oryginalne kołpaki (pod warunkiem, że są odpowiednie do danego typu felg - Do jednych oryginalnych felg dane oryginalne kołpaki pasują świetnie, do innych oryginalnych nie da się praktycznie założyć).
Spinki nigdy mi nie wypadły. Jakość plastiku bardzo dobra. Nie pękają i są lekko elastyczne. Trzymają się tak,że w życiu same się nie wyczepią. Wpina się bardzo łatwo i zdejmuje również (pod warunkiem, że robi się to w odpowiedni sposób). Miałem w innym aucie zwykłe kołpaki i mam porównanie. Nigdy w życiu kołpaków na tym śmiesznym pierścieniu.

Pozdrawiam
A
Areek2
Newbie
Newbie

Post autor: Areek2 »

Wiem, że spinek było tyle samo co otworków w felgach. Może były różne rozstawy i poprzedni właściciel coś pozamieniał, nie wiem. Ale widziałem już kilka polo w mojej okolicy z przypiętymi ori na opaskach :P
Na zimę mam nowe z pierścieniami. Nie narzekam, ale dałem za nie prawie 100 zł.
Awatar użytkownika
Elto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Elto »

Podepnę się pod temat.

Kołpaki niby prosta sprawa..... a jednak nie. Kupiłem 9n3 na felgach szerokości 5,5 cala z zimówkami i oryginalnymi kołpakami. Na lato kupiłem zestaw opony + stalówki 6 cali i nie pasują mi kołpaki. Ilość otworów w feldze pasuje do ilości spinek, aby wszystko spasowało brakuje dosłownie kilka mm. Z racji że nie przepadam za tandetną chińszczyzną to chciałbym kupić używane oryginalne. Zakup najprawdopodobniej będzie dokonany w internecie i tu pytanie jak rozpoznać, że kołpaki będą pasowały na felgę o szerokości 6 cali? Na odwrocie na moich kołpakach do zimówek jest wybity jakiś numer ale kompletnie nic mi to nie mówi. Możecie coś poradzić?
Im więcej potu na treningu, tym mniej krwi w boju.
No pain, no gain.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

[quote=""Elto""]Podepnę się pod temat.

Kołpaki niby prosta sprawa..... a jednak nie. Kupiłem 9n3 na felgach szerokości 5,5 cala z zimówkami i oryginalnymi kołpakami. Na lato kupiłem zestaw opony + stalówki 6 cali i nie pasują mi kołpaki. Ilość otworów w feldze pasuje do ilości spinek, aby wszystko spasowało brakuje dosłownie kilka mm. Z racji że nie przepadam za tandetną chińszczyzną to chciałbym kupić używane oryginalne. Zakup najprawdopodobniej będzie dokonany w internecie i tu pytanie jak rozpoznać, że kołpaki będą pasowały na felgę o szerokości 6 cali? Na odwrocie na moich kołpakach do zimówek jest wybity jakiś numer ale kompletnie nic mi to nie mówi. Możecie coś poradzić?[/quote]

musisz spisać nr z felgi i w etce zobaczyć pasujące kołpaki
Awatar użytkownika
Elto
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Elto »

Zajrzałem do Etki ale chyba jestem jakiś inny bo dalej nie kumam. Na zimę mam kołpaki mam 6Q0601147 (sam spisywałem) i na końcu nr powinna być literka a na moich nie ma :/ albo jestem ślepy. Z Etki wnioskuję że to 6Q0601147M. Felga jest produkcji jakiegoś innego producenta, ale ori kołpak siedzi na niej bez problemu.
Na lato mam felgi: 6Q0601027f i z Etki wychodzi mi ze do nich pasuje tylko 6Q0601147L. Mam rację?

W etce jest jeszcze 3 rodzaj kołpaka (nr4 na rysunku) ale w spisie części go nie ma. O co chodzi? Pytam bo ten co niby ma pasować jest brzydki jakis.
Im więcej potu na treningu, tym mniej krwi w boju.
No pain, no gain.
Awatar użytkownika
Adrian_Malbork
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Adrian_Malbork »

[quote=""Areek2""]Odradzam oryginalne kołpaki VW. Spinki wypadają, wyginają się, ciężko je wpiąć.
Te z obręczą, z tego co mi wiadomo są uniwersalne.[/quote]

Dowaliłeś do pieca, aż zadymiło...

Oryginalne kołpaki nigdy nie wyginają się. są mega sztywne to znaczy, ze mega trzymają się na feldze i naprawdę trzeba mocny strzał żeby odpadły.
Jak najbardziej polecam ori kołpaki.. 120zł za komplet używek i masz spokój a nie jakieś gówna za 70kpl z
Allegro..
Te co się widuje na opaski to są podróby ;-)
Obrazek
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

[quote=""Adrian_Malbork""]a nie jakieś gówna za 70kpl z
Allegro..[/quote]
ja takie mega gówno kupiłem jak piszesz i jestem zadowolony
plastik elastyczny ale na tyle sztywny ze mocno siedzi i mimo mrozu nie pękały przy demontażu i montażu, wyglądają jak ori z passata b4
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”